Јован Оливер

Јован Оливер (1310 – после 1356) био је српски велможа који је у доба Стефана Уроша IV Душана владао областима око Овчег Поља и уз леву обалу Вардара (данас Македонија) са титулама великог војводе, севастократора и од проглашења Српског царства, деспота.

Био је један од најзначајнијих Душанових војсковођа током његових освајања Македоније и Тесалије, да би у време Царства био један од најмоћнијих властелина.

Није познато како се Оливер уздигао међу велику српску господу, али је за то највероватније имао да захвали својим војним способностима јер се у историјским изворима први пут помиње са титулом великог војводе, која није била наследна и носиле су је војсковође.

Јован Оливер, ктиторски портрет
из манастира Лесново

Јован Оливер је већ 1342. године имао значајан положај, јер је био један од присутних на састанку одржаном током јула у Приштини, на коме је склопљен пакт између Душана и византијског претендента Јована Кантакузина. Вратко и он су предводили српске снаге које су помагале Кантакузину у неуспешним опсадама Сера. Због заслуга у Душановим освајањима, награђен је титулом севастократора, да би највероватније приликом проглашења Царства у Скопљу на Васкрс 16. априла 1346. године са делом српске властеле уздигнут на ниво деспота, иако се са том титулом помиње у изворима тек 1349. Том приликом му је дозвољено и да кује сопствени новац, што довољно говори о снази његовог положаја у Царству.

Није познато када и како је Оливер умро, али се то догодило вероватно непосредно после Душанове смрти, јер се његово име не помиње, у каснијим дешавањима у којима је дошло до распада српског царства током владавине цара Уроша.

За живота је подигао своју задужбину манастир Лесново код Злетова 1341. године у коме је и сахрањен.

Након смрти, његове поседе су међусобно разделили околни српски великаши (Мрњавчевићи и Дејановићи) током распада српског царства, тако да за његових шест синова није остало ништа на управу.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *