Муслиманска породица обнавља српску цркву

У селу Осредак код Цазина у Босни и Херцеговини пре рата живели су Бошњаци и Срби. Временом су се сви становници српске националности раселили. За собом су оставили цркву и гробље, које је било у све горем стању. Последњих година једна муслиманска породица обнавља српску цркву. Месуд Керановић, његова супруга и синови протеклих година сваки слободан тренутак користе за обнову цркве.

Црква је почела да се реновира пре четири године, била је у фази рушења те да се није кренуло са обновом то би се и десило.
Остали мештани из села нису били одушевљени идејом, тако да су једину помоћ Месуду пружили синови и супруга.

Синови Самир и Менсуд студирају грађевину па им је ово одлична прилика да покажу шта знају и науче још нешто ново, а и мајка Фатима често помогне супругу Месуду док су синови у школи.

Овакав потез да једна муслиманска породица обнавља српску цркву новчано подржавају комшије Срби који су избегли одавде и годинама живе широм света. Једна од њих је и Радмила, која годинама живи у Београду. С породицом се упустила у овај пројекат. Прикупља средства од познаника и комшија који су, као и она, напустили домове. У сталном је контакту с Месудом, који јој шаље фотографије и обавјештава је како напредују радови. А Радмила се труди неколико пута годишње и оде у родни крај.

Месуд истиче да би највише волео да се сви врате на своје, жали због тога што је дошло до рата који је поделио људе и нада се да ће се неки ипак вратити и да ће се опет дружити, без обзира на веру.

Запратите нас на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *