Konstantin Dragaš Dejanović

Konstantin Dragaš Dejanović bio je srpski velmoža koji je u drugoj polovini XIV veka vladao delovima današnje severoistočne Makedonije, jugoistočne Srbije i jugozapadne Bugarske.

Bio je sin sevastokratora Dejana i Teodore Nemanjić (ćerke kralja Stefana Dečanskog, odnosno polusestre cara Dušana).

Ženio se dva puta. Prvi put nepoznatom plemkinjom sa kojom je imao dvoje dece, Jelenu koja se udala za vizantijskog cara Manojla I i sina Jakova, koji je primio islam i kao Jakub jedno vreme upravljao njegovim posedima. Drugi put se oženio Evdokijom, ćerkom trapezuntskog cara Aleksija III sa kojom nije imao dece.

Nakon smrti svoga oca Dejana, sredinom XIV veka, vladavinu njegovim posedima preuzeli su njegovi sinovi Konstantin i Jovan koji postaju otomanski vazali nakon bitke na Marici 1371. godine. 

Država Konstantina Dragaša Dejanovića

Njih dvojica su zajedno vladali sve do Jovanove smrti 1378. ili 1379. godine. Konstantin Dragaš Djanović je nastavio da vlada svojim teritorijama bez većih promena sve do svoje pogibije 1395. godine, kada je predvodio pomoćne odrede u bici na Rovinama.

Inače Konstantin je bio vrlo religiozan te je zajedno sa svojom majkom Teodorom i bratom Jovanom bogato pomagao svetogorske manastire, naročito Hilandar, Pantelejmon i Vatoped.

Grad Velbužd, kod koga su srpske snage predvođene njegovim dedom (Stefanom Dečanskim) i ujakom (Dušanom Silnim) potukle Bugare 1330. godine, nalazio se u sastavu njegove države. Osmanlije su grad po njemu nazivali Konstantinova Banja, odnosno Kostendil, a taj naziv se, u nešto iskvarenom obliku, održao do danas, kao Ćustendil.

Najznačajnija zadužbina Konstantina Dragaša Dejanovića je manastir Poganovo, posvećen Svetom Jovanu Bogoslovu. Nalazi se na levoj obali reke Jerme u blizini Dimitrovgrada, dvadeset pet kilometara južno od Pirota. Manastir je nastao krajem XIV veka, a posle Konstantinove smrti u boju na Rovinama staranje o manastiru preuzima njegova ćerka Jelena, supruga vizantijskog cara Manojla II Paleologa. 

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *