Константин Драгаш Дејановић

Константин Драгаш Дејановић био је српски велможа који је у другој половини XIV века владао деловима данашње североисточне Македоније, југоисточне Србије и југозападне Бугарске.

Био је син севастократора Дејана и Теодоре Немањић (ћерке краља Стефана Дечанског, односно полусестре цара Душана).

Женио се два пута. Први пут непознатом племкињом са којом је имао двоје деце, Јелену која се удала за византијског цара Манојла I и сина Јакова, који је примио ислам и као Јакуб једно време управљао његовим поседима. Други пут се оженио Евдокијом, ћерком трапезунтског цара Алексија III са којом није имао деце.

Након смрти свога оца Дејана, средином XIV века, владавину његовим поседима преузели су његови синови Константин и Јован који постају отомански вазали након битке на Марици 1371. године. 

Држава Константина Драгаша Дејановића

Њих двојица су заједно владали све до Јованове смрти 1378. или 1379. године. Константин Драгаш Дјановић је наставио да влада својим територијама без већих промена све до своје погибије 1395. године, када је предводио помоћне одреде у бици на Ровинама.

Иначе Константин је био врло религиозан те је заједно са својом мајком Теодором и братом Јованом богато помагао светогорске манастире, нарочито Хиландар, Пантелејмон и Ватопед.

Град Велбужд, код кога су српске снаге предвођене његовим дедом (Стефаном Дечанским) и ујаком (Душаном Силним) потукле Бугаре 1330. године, налазио се у саставу његове државе. Османлије су град по њему називали Константинова Бања, односно Костендил, а тај назив се, у нешто исквареном облику, одржао до данас, као Ћустендил.

Најзначајнија задужбина Константина Драгаша Дејановића је манастир Поганово, посвећен Светом Јовану Богослову. Налази се на левој обали реке Јерме у близини Димитровграда, двадесет пет километара јужно од Пирота. Манастир је настао крајем XIV века, а после Константинове смрти у боју на Ровинама старање о манастиру преузима његова ћерка Јелена, супруга византијског цара Манојла II Палеолога. 

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *