Čuvari srpskog vojničkog groblja u Tunisu

Ovo je jedna jako važna fotografija. Na njoj su Vagdija Hamdi i njen sin Mažub. Čuvaju u Tunisu, u mestu Menzel Burgiba, groblje na kome je sahranjeno čak 1.790 srpskih vojnika koji su dali život u Prvom svetskom ratu.

Mi i ne znamo gde je Menzel Burgiba. A na 20 kilometara je od Bizerte, na severu Tunisa. Ne znamo ni da je na tamošnjem lokalnom, katoličkom groblju, odvojena parcela dimenzija maltene kakve ima fudbalski teren. Tamo su sahranjeni vojnici koji su se u tom mestu oporavljali od ratnih rana i preživljenih strahota Albanske golgote.

Nisu se oporavili.

Svako grobno mesto obeleženo je krstom u vidu mača pobodenog u zemlju. Dar Francuske.

I, tamo, među ostalim vitezovima, podno hiljadu krstonosnih mačeva, leže i vitezovi Gvozdenog puka:

Đorđe Balović, Pavle Bošković, Đorđe Vasić (Pepeljevac), Novica Vranić (Suvi Do), Nikodije Grujić (Bučumet), Živojin Dimitrijević (Kuršumlija), Veličko Dimić (Rasovača), Milan Dikić (Prokuplje), Aleksandar Đurić (Niš), Dušan Jocić (N. Božurna), Jovan Ivanović (Alabana), Dobrivoje Jovanović, Vukadin Jović (Štava), Zarije Jokić (Gojinovac), Nedeljko Ketić (Rača), Trajko Kostić (Pukovac), Aleksandar Krstić (Niš), Miloš Kujović, Grujica Lukić (Blace), Branislav Marinković (Stražava), Jovan Marković (Niš), Mikailo Nešić, Nikola Pavlović, Stanko Peković (Bučumet), Dragutin Petrović, Aleksandar Petrović (Prokuplje).

Bog da im duše prosti. Ovo je bila jedna jako važna fotografija, nama u amanet da nikad ne zaboravimo!

Izvor: gvozdenipuk.rs

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *