Чувари српског војничког гробља у Тунису

Ово је једна јако важна фотографија. На њој су Вагдија Хамди и њен син Мажуб. Чувају у Тунису, у месту Мензел Бургиба, гробље на коме је сахрањено чак 1.790 српских војника који су дали живот у Првом светском рату.

Ми и не знамо где је Мензел Бургиба. А на 20 километара је од Бизерте, на северу Туниса. Не знамо ни да је на тамошњем локалном, католичком гробљу, одвојена парцела димензија малтене какве има фудбалски терен. Тамо су сахрањени војници који су се у том месту опорављали од ратних рана и преживљених страхота Албанске голготе.

Нису се опоравили.

Свако гробно место обележено је крстом у виду мача пободеног у земљу. Дар Француске.

И, тамо, међу осталим витезовима, подно хиљаду крстоносних мачева, леже и витезови Гвозденог пука:

Ђорђе Баловић, Павле Бошковић, Ђорђе Васић (Пепељевац), Новица Вранић (Суви До), Никодије Грујић (Бучумет), Живојин Димитријевић (Куршумлија), Величко Димић (Расовача), Милан Дикић (Прокупље), Александар Ђурић (Ниш), Душан Јоцић (Н. Божурна), Јован Ивановић (Алабана), Добривоје Јовановић, Вукадин Јовић (Штава), Зарије Јокић (Гојиновац), Недељко Кетић (Рача), Трајко Костић (Пуковац), Александар Крстић (Ниш), Милош Кујовић, Грујица Лукић (Блаце), Бранислав Маринковић (Стражава), Јован Марковић (Ниш), Микаило Нешић, Никола Павловић, Станко Пековић (Бучумет), Драгутин Петровић, Александар Петровић (Прокупље).

Бог да им душе прости. Ово је била једна јако важна фотографија, нама у аманет да никад не заборавимо!

Извор: gvozdenipuk.rs

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *