Smrt Milice Rakić postala je simbol stradanja i patnji dece Jugoslavije

Smrt Milice Rakić je postala simbol stradanja i patnji dece Jugoslavije.

Između devet časova i trideset minuta i deset časova uveče, 17. aprila 1999. godine, trogodišnja Milica bila je pogođena fragmentom bombe, nalazivši se u kupatilu na drugom spratu svoje kuće u Batajnici, predgrađu Beograda. Miličina smrt bila je trenutna. U trenutku stradanja, devojčica je sedela na noši. U napadu je bilo ranjeno još pet civila.

Rođena je u Beogradu 09. januara 1996. godine. Njeni roditelji su Žarko i Dušica Rakić. Ima starijeg brata, Aleksu.

Slike i priča o njenoj sudbini brzo su obišli svet, a čak je i svetska javnost bila zgrožena činjenicom da je ubijeno nevino trogodišnje dete.

“MAMA POŽURI, DOĐI DA ME ČUVAŠ!” rekla je Milica, a onda su geleri rasparčali prozor…

Smrt Milice Rakić je postala simbol stradanja
Spomenik deci žrtvama NATO agresije u Beogradu

U beogradskom Tašmajdanskom parku je 2000. godine podignut spomenik posvećen deci ubijenoj u jugoslovenskom bombardovanju NATO-a. Na mermernom bloku, čije čelo zauzima bronzana statua male Milice Rakić, na srpskom i engleskom jeziku uklesano je: „Bili smo samo deca”.

Slučaj tragične devojčicine smrti pokrenuo je inicijativu u nekim delovima srpske javnosti da Srpska pravoslavna crkva kanonizuje Milicu Rakić kao Svetu.

U manastiru Tvrdoš, koji se nalazi blizu grada Trebinje, u Bosna i Hercegovina je 2004. godine rađena freska Milice Rakić, na kojoj se nalazi opis nje kao novomučenice.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *