General Jovan Milanović i major Pjer-Anri Binel

NATO bombardovanje Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, moglo je da se dogodi šest meseci ranije da planove agresije nisu osujetili general Jovan Milanović i major Pjer-Anri Binel, francuski državljanin, takođe obaveštajac, koji je nabavio nacrte sa svim ciljevima koje je NATO planirao da gađa. 

Francuske vlasti su protiv njega pokrenule postupak za izdaju. U svojoj odbrani saopštio je da se uopšte ne kaje, da mrzi SAD i da se bori za obnovu srpsko-francuskog savezništva. Dana 15. decembra 2001. osuđen je u vojnom sudu na gubitak čina i zatvorsku kaznu od pet godina. Iz zatvora je pušten u proleće 2002. godine. 

U septembru 2013. godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao ga je zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“.

General Jovan Milanović završio je vojnu akademiju i najviše vojne škole u Beogradu. Radio je u Upravi za ratno planiranje Generalštaba do 1985. godine.

Radio je, takođe, kao šef kabineta načelnika Generalštaba. Od 1995. do 1998. godine bio je na mestu ministra savetnika u misiji SRJ pri EU. U oktobru 1998. otkriveno je da je vojni obaveštajac i lišen je slobode. U pritvoru je proveo 49 dana. 

Po povratku u zemlju radi kao zamenik šefa vojne obaveštajne službe. 

Inače, u seriji „Moj rođak sa sela“ lik pukovnika Vranića koga tumači Vojin Ćetković koncipiran je na osnovu Milanovićevog profila. General je svojevremeno rekao:“Žao mi je što je serija prekinuta samo zato što tadašnjem državnom vrhu i Karli del Ponte nije odgovaralo da prikažu srpskog oficira koji brani svoju zemlju.“ 

General Jovan Milanović i major Pjer-Anri Binel pokazali su izuzetnu hrabrost i pravdoljubivost kakva se u istoriji dešava vrlo retko.

Izvor: Fejsbuk stranica “Srpska istorija”

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

One Reply to “General Jovan Milanović i major Pjer-Anri Binel”

  1. Kad smo oduvek bili pičke i slušali druge pa smo prekinuli seriju samo zato što se nekoj raspaloj kurvetini ne sviđa serija i radnja serije koja pokazuje srpskog oficira koji brani svoju zemlju a vlast pošto je puna izdajnika i dupe uvlakuša odma brže bolje je prekinula dalje snimanje i serija se završava baš bez veze ali šta ćemo kad su nam na vlasti oduvek bili izdajnici.Da smo imali makar jednog pametnog pa da kaže toj fuksetini zabole me što ti se serija ne sviđa ona je odlična i mi u Srbiji volimo takav koncept serije i ona će nastaviti da se snima a ne odma jasno evo prekinućemo izbacićemo deo koji vam se ne sviđa samo da im se što više uvuku izdajnici jedni prokleti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *