Генерал Јован Милановић и мајор Пјер-Анри Бинел

НАТО бомбардовање Југославије, које је почело 24. марта 1999. године, могло је да се догоди шест месеци раније да планове агресије нису осујетили генерал Јован Милановић и мајор Пјер-Анри Бинел, француски држављанин, такође обавештајац, који је набавио нацрте са свим циљевима које је НАТО планирао да гађа. 

Француске власти су против њега покренуле поступак за издају. У својој одбрани саопштио је да се уопште не каје, да мрзи САД и да се бори за обнову српско-француског савезништва. Дана 15. децембра 2001. осуђен је у војном суду на губитак чина и затворску казну од пет година. Из затвора је пуштен у пролеће 2002. године. 

У септембру 2013. године председник Србије Томислав Николић одликовао га је златном медаљом за храброст „Милош Обилић“.

Генерал Јован Милановић завршио је војну академију и највише војне школе у Београду. Радио је у Управи за ратно планирање Генералштаба до 1985. године.

Радио је, такође, као шеф кабинета начелника Генералштаба. Од 1995. до 1998. године био је на месту министра саветника у мисији СРЈ при ЕУ. У октобру 1998. откривено је да је војни обавештајац и лишен је слободе. У притвору је провео 49 дана. 

По повратку у земљу ради као заменик шефа војне обавештајне службе. 

Иначе, у серији „Мој рођак са села“ лик пуковника Вранића кога тумачи Војин Ћетковић конципиран је на основу Милановићевог профила. Генерал је својевремено рекао:“Жао ми је што је серија прекинута само зато што тадашњем државном врху и Карли дел Понте није одговарало да прикажу српског официра који брани своју земљу.“ 

Генерал Јован Милановић и мајор Пјер-Анри Бинел показали су изузетну храброст и правдољубивост каква се у историји дешава врло ретко.

Извор: Фејсбук страница “Српска историја”

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

One Reply to “Генерал Јован Милановић и мајор Пјер-Анри Бинел”

  1. Kad smo oduvek bili pičke i slušali druge pa smo prekinuli seriju samo zato što se nekoj raspaloj kurvetini ne sviđa serija i radnja serije koja pokazuje srpskog oficira koji brani svoju zemlju a vlast pošto je puna izdajnika i dupe uvlakuša odma brže bolje je prekinula dalje snimanje i serija se završava baš bez veze ali šta ćemo kad su nam na vlasti oduvek bili izdajnici.Da smo imali makar jednog pametnog pa da kaže toj fuksetini zabole me što ti se serija ne sviđa ona je odlična i mi u Srbiji volimo takav koncept serije i ona će nastaviti da se snima a ne odma jasno evo prekinućemo izbacićemo deo koji vam se ne sviđa samo da im se što više uvuku izdajnici jedni prokleti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *