Турски војници чувају манастир Високи Дечани од Арбанасa 1904. године

Турски војници чувају манастир Високи Дечани од Арбанасa 1904. године. Да су Османлије били поштенији према српским светињама говори и то да су се (барем неки) држали Мухамедовог морала који је записан у његовим писмима (која многи не читају изгледа) муслиманима и хришћанима:

„Ово је порука Мухаммад ибн Абдуллах-а, као завет онима који усвајају Хришћанство, у близини и далеко, ми стојимо уз њих. Заиста, ја, слуге, помагачи, и моји следбеници их бранимо, јер Хришћани су моји грађани; И тако нам Бога! Супротстављам се свему што им није угодно.

Турски војници чувају манастир Високи Дечани од Арбанасa 1904. године

Над њима не сме бити присиле. Њихове судије не смеју бити уклоњени са посла, нити њихови монаси из својих манастира. Нико не сме да уништи кућу њихове вере, да је оштети, или да изнесе нешто из ње до куће муслимана. Уколико неко узме било шта из њих, погазио би Божји завет и оглушио се о његовог пророка. Заиста, они су моји савезници и имају моју повељу против свега што мрзе. Нико не сме да их натера да путују или да их обавезује да се боре. Муслимани морају да се боре за њих.

Ако се Хришћанка удаје за муслимана, то се не сме десити без њеног одобрења. Она не сме бити спречена да посећује своју цркву да се моли. Њихове цркве се морају поштовати. Њихове обнове се не смеју спречавати, као ни светости њихових завета. Нико од нације (муслимана) не сме да се оглуши о овај завет до последњег дана (краја света). “

Манастир Високи Дечани, који припада светској баштини UNESCO-а, смештен је у западном делу Косова и Метохије, у општини Дечане, у долини реке Бистрице и подигнут је у првој половини 14. века. Главни задужбинар је био српски краљ Стефан Урош III Дечански.

Извор: Фејсбук страница “Српска историја”

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *