Ђурђеви Ступови у Старом Расу

Ђурђеви Ступови у Старом Расу, један од најстаријих манастира у некадашњем престоном подручју средњевековне Србије, који је подигао Стефан Немања у првим годинама после ступања на престо великог жупана, својом силуетом доминира долинама Рашке и Дежеве. Налази се око четири километара северозападно од Новог Пазара.

Према казивању његовог биографа и сина, потоњег српског краља Стефана Првовенчаног, Немања се за време свог заточеништва у једној пећини заветовао да ће изградити храм и посветити га Светом Ђорђу, коме се током живота молитвеним речима више пута усрдно обраћао за помоћ. Пошто је преузео врховну власт у српским земљама, Немања је отпочео градњу манастира. Ђурђеви Ступови у Старом Расу су завршени 1171. године, како сведочи ктиторски натпис на западном порталу храма. Нешто касније, око 1175. године, црква је осликана, а манастир је одмах стекао велики углед као прва владарска задужбина династије Немањића.

За време своје владавине, а затим до краја живота, о унапређењу манастирске заједнице старао се и краљ Драгутин, који је доградио манастирску цркву и осликао њену припрату. Улазну кулу манастирског комплекса претворио је у капелу и наменио јој функцију гробне цркве.

Манастир Ђурђеви Ступови пре обнављања

У капели је приказан са моделом цркве у руци. По изричитиј жељи овог владара, који је пред смрт примио монашки чин и име Теоктист, он је из „сремске земље“ у којој је живео, пренет у манастир Светог Ђорђа и ту сахрањен 1316. године.

Манастир Ђурђеви ступови је запустео 1689. године, након Аустро-турског рата, када је последњих шеснаест монаха који су чинили братство напустили манастир и пред Турцима побегли на север. Током наредна два века Ђурђеви ступови су постали рушевина коју су ратови још више разарали.

Последње године XX века обележене су активностима везаним за обнављање манастира које је иницирала Рашко-призренска епархија. Те активности су се односиле првенствено на истраживање најповољнијих могућности изградње новог манастирског конака, као и просторија друге намене, неопходних за основну функцију манастира. Изградња конака чије је зидање започето 2000. године обележава практично и почетак новог раздобља у историји Ђурђевих Ступова обнављањем манастирског живота после нешто више од три стотине година.

ОБНОВИМО СЕБЕ – ПОДИГНИМО СТУПОВЕ

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *