Тврђава Козник

Тврђава Козник се налази осам километара западно од Александровца и десетак километара северозападно од Бруса, а подигнута је у последњој трећини XIV века. Смештена је на обронцима Копаоника, на једном купастом узвишењу висине 921 м које доминира околином, изнад реке Расине.

Тврђава је највероватније подигнута за време владавине кнеза Лазара јер се примећује Моравски стил градње који је карактеристичан за владавину српског кнеза. У изворима се први пут помиње у Лазаревој повељи манастиру Лавра светог Атанасија на Светој гори. Кнегиња Милица боравила је у граду 1402. године, а три године касније деспот Стефан издаје две повеље свом великашу Радичу Поступовићу којима му додељује сва села око Козника и цркву на Грабовничици.

Током првог пада Деспотовине 1439. године, Османлије су заузеле Козник, али он неколико година касније бива враћен деспоту Ђурђу Бранковићу на основу одредби Сегединског мира којима је 1444. године обновљена Српска деспотовина. Деценију доцније, Османлије га трајно заузимају током похода на Крушевац, након чега је Козник обновљен и додатно утврђен, као стратешки значајно утврђење.

Поглед на тврђаву Козник, аутор слике Светлана Дингарац

Сећање на градњу једног од најважнијих српских утврђења чува народно предање, које каже да је град зидала Јерина, жена Ђурађа Бранковића. Камење су из Расине износили сви- жене, деца, старци, па и козе. По њима је град добио име Козник, а село у његовом подмножју Козница.Од претешког рада, напора и умора, људи су падали, котрљали се низ стрме литице и заустављали се у равници поред Расине. Ту су се грчили од болова, па по том грчу, народ даде селу име Грчак.

У наредним вековима, у Кознику се налазила османска посада коју су, у доба великог Бечког рата, 1689. године уништили српски устаници заузимајући тврђаву. Након Пиколоминијеве смрти у Скопљу и пропасти аустријске офанзиве на Балкан, долази до Велике сеобе Срба, а сам Козник, као и низ других утврђења, бива напуштен и препуштен зубу времена.

Данас, тврђава Козник једна је од најатрактивнијих туристичких локација бруског краја. Овде се сваке године, на дан светог Пантелејмона, 9.августа, одржавају народни сабор и ликовно-песничка колонија.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *