Манастир Сопоћани

На петнаестом километру северозападно од Новог Пазара, долином реке Рашке, недалеко од самог њеног извора, ушушкан у бујним шумовитим пределима, налази се манастир Сопоћани са црквом Свете Тројице. Задужбина је најмлађег сина Стефана Првовенчаног, Стефана Уроша Првог.

Манастир је име добио по извору поред кога је подигнут (на старословенском сопот значи извор). 

Тачна година изградње ове богомоље није позната, али се претпоставља да је подигнут шездесетих година 13. столећа.

На овом месту, изворишту српске средњовековне државе Немањића, краљ Стефан Урош Први иза себе је оставио задужбину која својом величином и лепотом надмашује све дотадашње српске цркве. Међу славне задужбине српских средњовековних владара тик уз Студеницу, Жичу, Милешеву убројен је и манастир Сопоћани.

Манастир Сопоћани почетком 20. века.

Фреске Сопоћана спадају у ремек-дела српског сликарства и један су од најзначајнијих српских културних споменика те су због тога 1979. године уврштене на Унескову листу светске баштине, у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Стари Рас и Сопоћани. 

Историјски извори који говоре о животу Сопоћана, почев од њиховог оснивања до разарања су веома оскудни.

О величини и значају манастира сведоче црквине, испоснице и метоси који се налазе у околини. Поред тога, током археолошких ископавања у околини манастира је пронађен и велики број гробница.

Током периода османлијске власти, у 17. веку, манастир Сопоћани је значајно страдао.

Након ослобађања рашке области од Турака почиње и обнова манастира. Обнова је започета након 1926. године, а право је чудо што су прелепе фреске преживеле више од два века у тешким условима у цркви без крова. 

Манастир Сопоћани су једно време били женски манастир. После доласка десет монаха и искушеника из манастира Црна Река 1996. године манастир поново постаје општежитељни, као и што је био у средњем веку.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *