Први српски краљ

Сведоци смо да велики број Срба још увек мисли да је први српски краљ био Стефан Првовенчани. Ова информација је апсолутно нетачна.

Наиме, српска краљевина је старија за скоро век и по. Први српски краљ је Михаило Војислављевић, краљ од 1077. до 1081. године. Круну је добио са запада, из Рима (папа Гргур VII), као и Стефан Првовенчани (папа Хонорије III).

Папа Гргур VII је 1077. године упутио једно писмо Михаилу у коме га назива краљем. Титулу су наследили његови потомци, па се тако краљ Бодин у Скадру састао и братимио са Рејмоном Тулушким, једним од вођа Првог крсташког рата, и том приликом је последњи пут споменут у неком историјском извору, и то као „краљ Бодин“.

Током своје владавине, први српски краљ Михаило Војислављевић, очувао је и учврстио тековине свога оца, кнеза Стефана Војислава. Додатно је проширио државу, објединивши под својом влашћу готово све српске земље. Активно је учествовао у међународној политици, одржавајући везе са Источним римским царством, јужноиталијанским Норманима и папством.

Римски извори Михаиловог оца, Војислава, јасно помињу као „Травуњанина Србина“. У Стону на Пељешцу и данас постоји црква краља Михаила са његовом очуваном фреском унутра (коју Хрвати бесрамно стављају на корице својих уџбеника из историје за основце).

Дакле, још једном, јер је врло битно, ПРВИ СРПСКИ КРАЉ ЈЕ МИХАИЛО ВОЈИСЛАВЉЕВИЋ. Стефан Првовенчани је први владар са том титулом из династије Немањић.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *