Pokolj u Kravici

Pokolj u Kravici se desio na Božić 1993. godine u srpskom selu Kravica, nadomak Bratunca, kada su muslimanske snage tadašnje vojske BiH, od oko 3000 vojnika, predvođene Naserom Orićem napale selo koje je branila seoska straža. Tokom ovog napada, poginulo je 49 ljudi (po nekim podacima 46), dok je nekoliko sela spaljeno do temelja.

Žrtve masakra su osim pripadnika seoske straže bili i deca i starci. Najmlađa žrtva, Vladimir Gajić, imao je samo četiri godine dok je najstarija žrtva, Mara Božić, imala 84 godine.

Spaljeno je 690 kuća i pomoćnih objekata, crkva je sravnjana sa zemljom, a groblja su uništena dok su grobovi prekopani. Pre paljevine je izvršena opšta pljačka od strane više hiljada civila koji su zajedno sa vojnicima vojske BiH učestvovali u napadu.

Vojska BiH, Kravica 1993. godine.

Srpske izbeglice su po najvećoj zimi i dubokom snegu pregazile reku Drinu i prešle u Srbiju. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 101 dete.

U martu 1993. godine vojska Republike Srpske je započela kontraofanzivu i nakon sedamdeset dana ponovo zauzela Kravicu. Tek tada su meštani ovog sela na bratunačkom groblju mogli da sahrane svoje stradale.

Detalje napada na Kravicu su planirali Hamed Salihović i Ramiz Bećirović. Napad su izvele jedinice armije Bosne i Hercegovine sa područja Srebrenice i okolnih sela.

Između maja 1992. i januara 1994. godine 192 srpska sela i zaseoka u širem regionu Srebrenice su opljačkana i spaljena, ubijeno je 1300 ljudi, a mnogo više je pobeglo.

Pokolj u Kravici je još jedan dokaz da se zločini nad Srbima planiraju uvek na najveće pravoslavne praznike. Ni ovde nije bilo izuzetka.

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

2 Replies to “Pokolj u Kravici”

  1. Pokolj u Kravici poslužio je kao uvertira za Srebrenicu.Svaka akcija izaziva reakciju,ali je bitno ko je prvi počeo.
    Svojim očima sam gledao sa ove strane Drine kako gore kuće u Skelanima,čuje se pucnjava i kuknjava.Skelani sa brojnim okolnim srpskim selima i zaseocima: Ćosići, Kostolomci (Srba 234), Kušići, Žabokvica (Srba 589, muslimana 52), Toplica (Srba 254, muslimana 13), Bujakovići (Srba 166, muslimana 7), Jezero, Kalimanići (Srba 289, muslimana 105), Stublovi i dr. u Opštini Srebrenica napadnuti su u ranim jutarnjim časovima 16. januara 1993.
    U jednom od svojih čestih diverzantskih pohoda iz zaštićene zone Srebrenice, muslimanski vojnici 28. divizije Armije BiH, postavili su 23. juna 1995. zasedu i u putničkom civilnom kombi vozilu ubili pet lica srpske nacionalnosti iz susednog sela Skelani. Ova zaseda i potonji napad na selo Višnjica u Opštini Milići, bili su poslednje zločinačke oružane akcije srebreničkih muslimana pred konačan povratak Srba u ovaj gradić.

  2. ZAMENA TEZE Sofisti istinom manipuliraju često, oni to rade rutinski vešto, i ovde se radi o „zameni teze“ – taj general sa zločinom – nema veze! On je samo žrtva i proizvod rata, a drugi su tom ratu otvarali vrata! Postao je heroj u narodu svom, mnogima svojima sačuvao je dom, i glavu na ramenima onu što nose, za to se sa njim – veoma ponose! Vojničke Etike – On se držao, „Ženevske Konvencije“ nije kršio, – pacifikovao je „pacifiste“ da neutrališe zločince, i svetu da pokaže njihovo pravo lice! Zarobljene predao da civili im sude, – a u ratu je – naj-češće da – „ratna pravda“ bude! Holandezi su dvojnu ulogu igrali, „mirovnjaci“ neki a zločince skrivali, kakva je to „pravda“ u zaštiti zločina? – takva „pravda“? je – ni malo fina! Za to ih svezao sve za bandere, dok očisti govna da niko ne sere, i sada mu sude kao da je zver! – od sveta nije to ni malo fer! Oni bi njega sada da osude! – Pa kakva bi to „Pravda“ mogla da bude? A pravi krivci vešto se skrili, oni su tuđu krv pili! Sada su tiho i prave se „čisti“! – lopovi i zlikovci uvek – (i svuda) su isti! I nova žarišta za ratove traže, – samo ratni vihori za njih važe, da drogu „diluju“ i švercaju oružja, a „UeN misija“ im imunitet pruža! „Francuzčić“ neki (što bi Dostojevski rek’o) monstruozan zanat u ratovima ispek’o – novi Mengele u „doktori bez granica“, i takve im „misije“ davale garancije, – kao „humanitarci“ pomoć nesrećnim da „dele“ – i ološ se sakupio iz svake „fele“! avanturisti razni iz „naprednog“ sveta – zlikovci i lopovi sa čitavog planeta! Ljude kidnapovali da organe im vade, i za velike novce drugima presade! Iz ratova vukli debele profite – a klintoni i olbrajtove ih od prade štite! U Pravdi mora da istina biva! – Kakva je to „pravda“ – kad istinu skriva!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *