Покољ у Кравици

Покољ у Кравици се десио на Божић 1993. године у српском селу Кравица, надомак Братунца, када су муслиманске снаге тадашње војске БиХ, од око 3000 војника, предвођене Насером Орићем напале село које је бранила сеоска стража. Током овог напада, погинуло је 49 људи (по неким подацима 46), док је неколико села спаљено до темеља.

Жртве масакра су осим припадника сеоске страже били и деца и старци. Најмлађа жртва, Владимир Гајић, имао је само четири године док је најстарија жртва, Мара Божић, имала 84 године.

Спаљено је 690 кућа и помоћних објеката, црква је сравњана са земљом, а гробља су уништена док су гробови прекопани. Пре паљевине је извршена општа пљачка од стране више хиљада цивила који су заједно са војницима војске БиХ учествовали у нападу.

Војска БиХ, Кравица 1993. године.

Српске избеглице су по највећој зими и дубоком снегу прегазиле реку Дрину и прешле у Србију. Без једног или оба родитеља остало је 101 дете.

У марту 1993. године војска Републике Српске је започела контраофанзиву и након седамдесет дана поново заузела Кравицу. Тек тада су мештани овог села на братуначком гробљу могли да сахране своје страдале.

Детаље напада на Кравицу су планирали Хамед Салиховић и Рамиз Бећировић. Напад су извеле јединице армије Босне и Херцеговине са подручја Сребренице и околних села.

Између маја 1992. и јануара 1994. године 192 српска села и засеока у ширем региону Сребренице су опљачкана и спаљена, убијено је 1300 људи, а много више је побегло.

Покољ у Кравици је још један доказ да се злочини над Србима планирају увек на највеће православне празнике. Ни овде није било изузетка.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Прочитајте још:

2 Replies to “Покољ у Кравици”

  1. Покољ у Кравици послужио је као увертира за Сребреницу.Свака акција изазива реакцију,али је битно ко је први почео.
    Својим очима сам гледао са ове стране Дрине како горе куће у Скеланима,чује се пуцњава и кукњава.Скелани са бројним околним српским селима и засеоцима: Ћосићи, Костоломци (Срба 234), Кушићи, Жабоквица (Срба 589, муслимана 52), Топлица (Срба 254, муслимана 13), Бујаковићи (Срба 166, муслимана 7), Језеро, Калиманићи (Срба 289, муслимана 105), Стублови и др. у Општини Сребреница нападнути су у раним јутарњим часовима 16. јануара 1993.
    У једном од својих честих диверзантских похода из заштићене зоне Сребренице, муслимански војници 28. дивизије Армије БиХ, поставили су 23. јуна 1995. заседу и у путничком цивилном комби возилу убили пет лица српске националности из суседног села Скелани. Ова заседа и потоњи напад на село Вишњица у Општини Милићи, били су последње злочиначке оружане акције сребреничких муслимана пред коначан повратак Срба у овај градић.

  2. ZAMENA TEZE Sofisti istinom manipuliraju često, oni to rade rutinski vešto, i ovde se radi o „zameni teze“ – taj general sa zločinom – nema veze! On je samo žrtva i proizvod rata, a drugi su tom ratu otvarali vrata! Postao je heroj u narodu svom, mnogima svojima sačuvao je dom, i glavu na ramenima onu što nose, za to se sa njim – veoma ponose! Vojničke Etike – On se držao, „Ženevske Konvencije“ nije kršio, – pacifikovao je „pacifiste“ da neutrališe zločince, i svetu da pokaže njihovo pravo lice! Zarobljene predao da civili im sude, – a u ratu je – naj-češće da – „ratna pravda“ bude! Holandezi su dvojnu ulogu igrali, „mirovnjaci“ neki a zločince skrivali, kakva je to „pravda“ u zaštiti zločina? – takva „pravda“? je – ni malo fina! Za to ih svezao sve za bandere, dok očisti govna da niko ne sere, i sada mu sude kao da je zver! – od sveta nije to ni malo fer! Oni bi njega sada da osude! – Pa kakva bi to „Pravda“ mogla da bude? A pravi krivci vešto se skrili, oni su tuđu krv pili! Sada su tiho i prave se „čisti“! – lopovi i zlikovci uvek – (i svuda) su isti! I nova žarišta za ratove traže, – samo ratni vihori za njih važe, da drogu „diluju“ i švercaju oružja, a „UeN misija“ im imunitet pruža! „Francuzčić“ neki (što bi Dostojevski rek’o) monstruozan zanat u ratovima ispek’o – novi Mengele u „doktori bez granica“, i takve im „misije“ davale garancije, – kao „humanitarci“ pomoć nesrećnim da „dele“ – i ološ se sakupio iz svake „fele“! avanturisti razni iz „naprednog“ sveta – zlikovci i lopovi sa čitavog planeta! Ljude kidnapovali da organe im vade, i za velike novce drugima presade! Iz ratova vukli debele profite – a klintoni i olbrajtove ih od prade štite! U Pravdi mora da istina biva! – Kakva je to „pravda“ – kad istinu skriva!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *