Mihailo Živković “Idite u pičku materinu!”

Mihailo Živković “Idite u pičku materinu!” Čuvena rečenica našeg generala, ministra vojnog, učesnika u Srpsko – turskim ratovima, Srpsko – bugarskom ratu, Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Jedan vrlo zanimljiv tekst o ovom neustrašivom vojskovođi.

U prvim mesecima Prvog svetskog rata, Austrougarska vojska je poslala ultimatum odbrani Beograda tražeći bezuslovnu predaju. 

Naime, tokom celog septembra 1914. godine Beograd je bio pod jakom austrougarskom paljbom. Grad je bio potpuno razrušen, a šteta u svim delovima ogromna.

Ipak, srpska vojska je i dalje opstajala i odbijala predaju.

Mihailo Živković “Idite u pičku materinu!”

Zbog toga je 22. septembra 1914. godine u popodnevnim časovima zapovednik austrougarskih snaga zemunskog regiona, general-major Gustav Goglia poslao pregovarača sa ultimatumom o predaji.

U njemu je pisalo:

„Glavnom komandantu u Beogradu,

Kako biste spasili srpsku prestonicu od uništenja artiljerijskom vatrom, vi se pozivate na predaju grada.

Komandant najvišeg čina i njegov štab, kao i gradska uprava, treba da se, od sada pa za jedan sat, što znači pre šest sati ove večeri, pojave na peronu u Zemunu, smeštenom na Dunavu.

Gustav Goglia, general-major

Napomena: U slučaju da prihvatate predaju, neka se na Kalemegdanu umesto srpske istakne beli barjak.”

General Mihailo Živković, komandant odbrane Beograda primio je neprijateljskog izaslanika, saslušao depešu i na nju imao samo jedan kratak odgovor:

„Idite u pičku materinu.“

Čim je neprijateljski pregovarač stigao do mađarske obale, general je naredio ponovno otvaranje vatre po neprijateljskim položajima i rat je nastavljen.

Autro-Ugarska vojska neslavno je prošla u Srbiji početkom Prvog svetskog rata, gde je doživela seriju poraza. Front je probijen tek po uključivanju Nemačke u vojne operacije na Balkanu, 1915. godine, čije armije je predvodio August fon Mekenzen.

Izvor: Fejsbuk stranica “Srpska istorija”

Zapratite nas ina socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

One Reply to “Mihailo Živković “Idite u pičku materinu!””

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *