Михаило Живковић “Идите у пичку материну!”

Михаило Живковић “Идите у пичку материну!” Чувена реченица нашег генерала, министра војног, учесника у Српско – турским ратовима, Српско – бугарском рату, Балканским ратовима и Првом светском рату. Један врло занимљив текст о овом неустрашивом војсковођи.

У првим месецима Првог светског рата, Аустроугарска војска је послала ултиматум одбрани Београда тражећи безусловну предају. 

Наиме, током целог септембра 1914. године Београд је био под јаком аустроугарском паљбом. Град је био потпуно разрушен, а штета у свим деловима огромна.

Ипак, српска војска је и даље опстајала и одбијала предају.

Михаило Живковић “Идите у пичку материну!”

Због тога је 22. септембра 1914. године у поподневним часовима заповедник аустроугарских снага земунског региона, генерал-мајор Gustav Goglia послао преговарача са ултиматумом о предаји.

У њему је писало:

„Главном команданту у Београду,

Како бисте спасили српску престоницу од уништења артиљеријском ватром, ви се позивате на предају града.

Командант највишег чина и његов штаб, као и градска управа, треба да се, од сада па за један сат, што значи пре шест сати ове вечери, појаве на перону у Земуну, смештеном на Дунаву.

Gustav Goglia, генерал-мајор

Напомена: У случају да прихватате предају, нека се на Калемегдану уместо српске истакне бели барјак.”

Генерал Михаило Живковић, командант одбране Београда примио је непријатељског изасланика, саслушао депешу и на њу имао само један кратак одговор:

„Идите у пичку материну.“

Чим је непријатељски преговарач стигао до мађарске обале, генерал је наредио поновно отварање ватре по непријатељским положајима и рат је настављен.

Аутро-Угарска војска неславно је прошла у Србији почетком Првог светског рата, где је доживела серију пораза. Фронт је пробијен тек по укључивању Немачке у војне операције на Балкану, 1915. године, чије армије је предводио Аугуст фон Мекензен.

Извор: Фејсбук страница “Српска историја”

Запратите нас ина социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

One Reply to “Михаило Живковић “Идите у пичку материну!””

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *