Шлем Ђурађа Кастриота Скендербега

На слици је шлем Ђурађа Кастриота Скендербега, са упадљивом челенком у облику главе јарца и гусле из Црне Горе са истом зооморфном фигуром. Наиме, корен речи Јар- „жесток, ватрен, жустар“ означава један легат старе српске религије.

Бог Јарило, српско је божанство пролећа, одликује се као ратни бог, упоређен са Марсом. Он има златни оклоп који носи да окуражи своје ратнике. У оквиру лазаричких песама и обичаја, експлицитно се појављује као ратни бог, и још ближе, повезан је са националним ратничким култом, кнезом Лазарем – „Лази лази, Лазаре! Наш силени Јарило!“. Јарило се именује и као Јуре, Ђуре, Ђурим, Ђорђе и најзад Ђурађ – „Ој Лазаре Лазаре, Наш прерабри Ђуриме! Ој Ђуриме Јарило!“. Јарац, сем што крије корен речи, узиман је и као Јарилова храбра животињска форма.

Српски бог рата и правде, асимилован је у паганско-хришћански лик Св. Георгија (Јариловдан>Ђурђевдан>Ђурен), пролећног ратника који штити од зла/аждаје и једног од највећих наших празника. Шлем Ђурађа Кастриота Скендербега неодољиво подсећа на Јарила – јунака са ким дели своје име, небеског ратника обученог у златни оклоп који штити Србље од душмана баш као и ономад Лазар и Свети Ђорђе, што безброј пута беше урезбарено на нашим гуслама које гудају о ратним подвизима Скендербега. Он је очито хтео да остави утисак.

Занимљиво би било чути арбанашку страну приче зашто је Ђурађ изабрао јарца за украс свог шлема?

Још је Његош својевремено написао: 

„Скендербег је срца Обилића,

ал’ умрије тужним изгнаником.“


Извор: Фејсбук страница “Српска историја”

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *