Logori za decu u NDH

Tokom četiri godine rata, od aprila 1941. do maja 1945. godine, više desetina hiljada srpske i druge dece je stradalo širom NDH. U zvaničnom izveštaju stoji da je na teritoriji koju je obuhvatala tadašnja hrvatska država ubijeno 74 360 srpske dece, starosti od jednog dana do 14 godina, popisanih imenom i prezimenom.

Hrvati su i jedini narod koji je imao koncentracione logore za decu. Nikad ništa slično u istoriji nije zabeleženo! 

Srpsku i jevrejsku decu ubijale su hrvatske ustaše i rimokatoličke časne sestre „milosrdnice“ poput onih u dečijem koncentracionom logoru „Jastrebarsko“ na čelu sa časnom Pulherijom, dok je sve to blagosiljao „blaženi“ kardinal genocida Alojzije Stepinac. Da li možete da razumete da su ubijali decu samo zato što su rođena i krštena kao Srbi ili Jevreji? Od ubijene dece u Jastrebarskom su rimokatoličke časne sestre pravile sapun! 

Ustaše su srpsku decu klali, nabijali na bajonete, kuvali u kazanima, živu bacali u bunare, jame i pećine, gušili otrovima i sodom, uništavali glađu, žeđu i hladnoćom i na sve moguće načine dok je ustaška propaganda nastojala da svim silama prikrije istinu o stradanju nevine dece, kako tada tako i danas posle toliko godina.

Istraživače koji su radili na otkopavanju manjeg dela jasenovačkog kompleksa tokom 60-tih godina prošlog veka najviše su šokirale brojne dečije čizmice za mališane predškolskog uzrasta. Ovi predmeti su pripadali ubijenoj deci i na njih je samo nabacana zemlja.

Veoma čest slučaj bio je i spaljivanje srpske nejači u kolevkama u kojima bi se stavila slama. Svedoci govore kako su u Maglaju ustaše muslimani i cigani često prolazeći pevali: “Paveliću kada ćeš nam reći, da idemo srpsku decu peći!“ 

Istražujući genocid nad decom u NDH nailazi se i na priču iz Livna kada je hrvatski ustaša, inače mesar, obesio u svom mesarskom izlogu raspolovljeno novorođenče i na njegovim polovinama napisao :“SRPSKO ODOJČE!“

U Donjoj Gradini na 117 hektara se prostire najveće dečije groblje u svetu. U 125 do sada otkrivenih grobnica su pronađeni dečiji skeleti, a u nekima su samo pokopana deca. Prosečna starost ove dece iznosila je oko 7 godina.

Najnovijim istraživanjem i uvidom u preko 1000 dokumenata, međunarodna komisija za istraživanje genocida pod vođstvom dr Srboljuba Živanovića utvrdila je da je samo na jasenovačkim stratištima stradalo preko 30 000 dece. Zvanični podatak je da je ubijeno 74 360 srpske dece! Nažalost prvi broj je nemoguće utvrditi! 

JASENOVAC I JASTREBARSKO – dve najstrašnije srpske reči!

Simbol toliko velikog i nepojmljivog zla da se onima koji su ga videli, slušali i čitali o njemu činilo da potiče sa nekog drugog sveta, koji ne pripada ovozemaljskom i ljudskom.

Izvor: Jadovno

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *