Логори за децу у НДХ

Током четири године рата, од априла 1941. до маја 1945. године, више десетина хиљада српске и друге деце је страдало широм НДХ. У званичном извештају стоји да је на територији коју је обухватала тадашња хрватска држава убијено 74 360 српске деце, старости од једног дана до 14 година, пописаних именом и презименом.

Хрвати су и једини народ који је имао концентрационе логоре за децу. Никад ништа слично у историји није забележено! 

Српску и јеврејску децу убијале су хрватске усташе и римокатоличке часне сестре „милосрднице“ попут оних у дечијем концентрационом логору „Јастребарско“ на челу са часном Пулхеријом, док је све то благосиљао „блажени“ кардинал геноцида Алојзије Степинац. Да ли можете да разумете да су убијали децу само зато што су рођена и крштена као Срби или Јевреји? Од убијене деце у Јастребарском су римокатоличке часне сестре правиле сапун! 

Усташе су српску децу клали, набијали на бајонете, кували у казанима, живу бацали у бунаре, јаме и пећине, гушили отровима и содом, уништавали глађу, жеђу и хладноћом и на све могуће начине док је усташка пропаганда настојала да свим силама прикрије истину о страдању невине деце, како тада тако и данас после толико година.

Истраживаче који су радили на откопавању мањег дела јасеновачког комплекса током 60-тих година прошлог века највише су шокирале бројне дечије чизмице за малишане предшколског узраста. Ови предмети су припадали убијеној деци и на њих је само набацана земља.

Веома чест случај био је и спаљивање српске нејачи у колевкама у којима би се ставила слама. Сведоци говоре како су у Маглају усташе муслимани и цигани често пролазећи певали: “Павелићу када ћеш нам рећи, да идемо српску децу пећи!“ 

Истражујући геноцид над децом у НДХ наилази се и на причу из Ливна када је хрватски усташа, иначе месар, обесио у свом месарском излогу располовљено новорођенче и на његовим половинама написао :“СРПСКО ОДОЈЧЕ!“

У Доњој Градини на 117 хектара се простире највеће дечије гробље у свету. У 125 до сада откривених гробница су пронађени дечији скелети, а у некима су само покопана деца. Просечна старост ове деце износила је око 7 година.

Најновијим истраживањем и увидом у преко 1000 докумената, међународна комисија за истраживање геноцида под вођством др Србољуба Живановића утврдила је да је само на јасеновачким стратиштима страдало преко 30 000 деце. Званични податак је да је убијено 74 360 српске деце! Нажалост први број је немогуће утврдити! 

ЈАСЕНОВАЦ И ЈАСТРЕБАРСКО – две најстрашније српске речи!

Симбол толико великог и непојмљивог зла да се онима који су га видели, слушали и читали о њему чинило да потиче са неког другог света, који не припада овоземаљском и људском.

Извор: Јадовно

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *