Srbosjek i srbomlat

Za vreme Drugog svetskog rata ustaše su napravile srbosjek i srbomlat, namensko oružje za masovno ubijanje srpske dece. Hrvatski genocid nad srpskim narodom se, u samom nazivu ovih modifikovanih i specijalno dizajniranih oružja, vidi više nego jasno.

Srbosjek – gornji deo ovog noža je bio napravljen u obliku kožne rukavice oblikovane tako da palac prolazi kroz rupu, a oštrica kao da izlazi iz ruke. Oštrica-nož je bila zakrivljena i dugačka na konkavnoj strani 12 cm. Nož je bio pričvršćen za ovalni bakarni tanjir koji je bio pričvršćen za debeli kožni omotač rukavice. Na taj način je ruka onog ko koristi ovaj nož bila zaštićena, a brzina klanja nožem povećana.

Srbomlat – naprava korišćena za brzo ubijanje Srba u masovnim pokoljima tokom Drugog svetskog rata. Oruđe je izgledalo slično kao današnji malj ili macola. Sastojalo se od drvene drške sa pričvršćenom nazubljenom metalnom kuglom.

Srbosjek i srbomlat

Ustaše hrvatskog poglavnika Ante Pavelića ubile su 7. februara 1942. godine u banjalučkim selima Drakulić, Šargovac, Motike i u rudniku Rakovac više od 2 300 Srba, uključujući i 551. dete. Oni su pobijeni u ovom krvavom piru koji je trajao od 04.00 do 14.00 časova, bez ijednog ispaljenog metka. Ubijani su sekirama, srbosjekom, krampovima i srbomlatom.

Pokolj je organizovao ustaški komandant za takozvanu Hrvatsku Krajinu Viktor Gutić, a predvodio ga je župnik banjalučkog samostana Petrićevac fra Miroslav Majstorović Filipović koji je nakon tog zločina postao komandant Jasenovačkih logora i prozvan „fra dijavolo“.

Izvor: Fejsbuk stranica “Srpska istorija”

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

2 Replies to “Srbosjek i srbomlat”

  1. Bože mili, spasi duše ovih mučenika, kad čovek pogleda ovo dečje lice, obuzme ga jeza i bol što ne može da mu pridje i pomiluje pokosi, uzme ga u naručje i zagreje mu dušu i telo, pogleda ga u oči sa majčinskom ljubavi i toplinom , nahrani ga i napoji i tako ublaži neizrecivu tugu, patnju, glad, žedj i vrati nadu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *