Sveti Vrači

Sveti Kozma i Damjan, u narodu poznati kao Sveti Vrači, smatraju se zaštitnicima lekarske profesije.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da su imali veliku blagodat od Boga, da leče ljude i životinje od svake bolesti i muke, i to obično polaganjem ruku. Za svoj trud nisu tražili nikakvu nagradu, samo su od bolesnika zahtevali da veruju u Isusa Hrista, jer se svako ozdravljenje dešava voljom Božijom.

Nasledivši veliko imanje, milostivo su ga razdavali siromašnima, ne očekujući nikakvu nagradu za to, niti zahvalnost, jer su svako dobro delo činili u ime Hristovo. U to vreme u Rimu je carevao neznabožački car, a pred njega su gonitelji hrišćanstva doveli, ovu svetu braću okovane u lancima.

Posle dugog ispitivanja car im je naredio da se odreknu vere u Isusa Hrista i prinesu žrtve rimskim bogovima. Međutim, Sveti Kozma i Damjan, u narodu poznati kao Sveti Vrači ne samo što nisu poslušali cara nego su ga još i savetovali da on prizna „jedinoga istinitoga Boga – Isusa Hrista“.

U hrišćanskoj tradiciji pominje se da je, posle čuda učinjenog nad samim carem, kad su ga čudesno iscelili od teške bolesti – car i sam izjavio svoju veru u Isusa Hrista i pustio braću. 

Nakon što se za njihovu moć izlečenja nadaleko pročulo, na tome im je bio zavidan neki lekar, nekadašnji njihov učitelj, i pod izgovorom da beru lekovite trave izveo ih u planinu i ubio kamenjem. Ovi svetitelji stradali su 284. godine.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Srpska pravoslavna crkva ih slavi 1. novembra po julijanskom, odnosno 14. novembra po gregorijanskom kalendaru.

Izvor: rtrs.tv

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *