Свети Врачи

Свети Козма и Дамјан, у народу познати као Свети Врачи, сматрају се заштитницима лекарске професије.

У хришћанској традицији помиње се да су имали велику благодат од Бога, да лече људе и животиње од сваке болести и муке, и то обично полагањем руку. За свој труд нису тражили никакву награду, само су од болесника захтевали да верују у Исуса Христа, јер се свако оздрављење дешава вољом Божијом.

Наследивши велико имање, милостиво су га раздавали сиромашнима, не очекујући никакву награду за то, нити захвалност, јер су свако добро дело чинили у име Христово. У то време у Риму је царевао незнабожачки цар, а пред њега су гонитељи хришћанства довели, ову свету браћу оковане у ланцима.

После дугог испитивања цар им је наредио да се одрекну вере у Исуса Христа и принесу жртве римским боговима. Међутим, Свети Козма и Дамјан, у народу познати као Свети Врачи не само што нису послушали цара него су га још и саветовали да он призна „јединога истинитога Бога – Исуса Христа“.

У хришћанској традицији помиње се да је, после чуда учињеног над самим царем, кад су га чудесно исцелили од тешке болести – цар и сам изјавио своју веру у Исуса Христа и пустио браћу. 

Након што се за њихову моћ излечења надалеко прочуло, на томе им је био завидан неки лекар, некадашњи њихов учитељ, и под изговором да беру лековите траве извео их у планину и убио камењем. Ови светитељи страдали су 284. године.

Једна од најпознатијих фресака с ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији, изнад саркофага архиепископа Данила Другог.

Српска православна црква их слави 1. новембра по јулијанском, односно 14. новембра по грегоријанском календару.

Извор: rtrs.tv

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *