Мехмед-паша Соколовић

Мехмед-паша Соколовић родио се у селу Соколовићи код данашњег Рудог, Република Српска, око 1506. годне у српској православној породици и крстио под именом Бајица Ненадић.

Школовао се у манастиру Милишево и као дете је отет и одведен у оквору бруталног османског ”devşirme” система сакупљања православних дечака који ће бити одгајани да служе као јањичари. Ова пракса у нашем народу је позната као ”данак у крви”.

Православни дечаци који су на тај начин отети од својих породица су насилно прелазили у Ислам и одгајани као војници и исламисти, с тим што су заузврат најспособнији од њих имали прилику да се укључе и напредују у османском систему власти.

Србин Мехмед-паша Соколовић је био један од бројних потурчених православних Срба који су направили завидне каријере доспевши до положаја османског Великог везира.

Мост на Дрини, аутор фотографије Legi Photography

Поред тога што је остао чувен као турски велики везир, Мехмед – паша Соколовић је остао упамћен по многим задужбинама, од којих је најчувенија, свакако “ћуприја на Дрини” у Вишеграду.

Мост на Дрини, у Вишеграду данашња Република Српска, изграђен је у другој половини 16. века, односно у периоду између 1571. и 1577. године.

Пут који је водио кроз Вишеград је био важна тачка на такозваној Цариградској џади, путу који је спајао тадашњу Босну са Цариградом.

Опис градње овог моста, као и догађаја који су је пратили, савршено је описао Иво Андрић у роману “На Дрини ћуприја”.

Мехмед-паша Соколовић, фактички владар Османске Империје скоро петнаест година, убијен је под неразјашњеним околностима 1579. године. Убио га је један фанатичан дервиш из Босне.

Фактички је владао Османском империјом за време три султана: Сулејмана Законодавца, Селима II и Мурата III.

Запратите нас и на социјалним мрежема:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *