Чарапе краља Петра

Чарапе краља Петра

Период владавине краља Петра I Карађорђевића везује се за процват грађанских права и слобода, као и стварање грађанског друштва у Србији.

Омиљени српски краљ, кога су Срби звали једноставно Чика Пера. Био је личност изузетних људских и моралних особина.

У селу Словац код Лајковца и данас постоји споменик на коме пише: „Овај споменик подиже Петар Карађорђевић Макрени Спасојевић, која лежи овде, и њеном сину Маринку, који се вечним сном смири у гудурама Арбаније“. 

Реч је о јединственом случају у свету да владар подигне споменик обичној сељанки и њеном сину.

Споменик Макрени обновило је Друштво српских домаћина док га је локално свештенство освештало

Краљ Петар је Макрену срео током повлачења преко Албаније. Она је кренула за војском како би пронашла свог сина јединца Маринка и дала му вунене чарапе које је исплела. Ипак, када је схватила да неће моћи даље, чарапе је дала краљу Петру уз завет да пронађе њеног сина.

Краљ Петар своје обећање нија заборавио. Маринка је пронашао, али умрлог од хладноће негде у планинама Албаније. Прича каже да се до краја живота није одвајао од вунених чарапа мајке Макрене да је на самрти тражио да му их обују и да је у њима умро. Чарапе краља Петра је топла, дирљива прича о људскости.

Нажалост, на сеоском гробљу нема споменика који је био подигнут по наредби краља Петра, срушен је. 

Недавно, међутим, споменик Макрени обновило је Друштво српских домаћина док га је локално свештенство освештало. Намера им је да одају почаст пожртвовању српског народа, али и племенитости краља Петра.

Чарапе краља Петра

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *