Свети Трифун

Свети Трифун, празник православних верника, и празник западне традиције Свети Валентин обележавају се истовремено. Та два свеца су, иако светковани у различитим црквама, заштитници искрене љубави свих хришћана.

Српска православна црква Светог Трифуна слави као великомученика који је пострадао за хришћанску веру, не искључујући његов значај заштитника брачне љубави и верности, које су део хришћанске проповеди.

Рођен је у селу Кампсади у Фригији у 3. веку, у врло сиромашној, али и веома побожној породици. Бавио се домаћом економијом и чувањем гусака, али пошто је био одан Христовој вери, Бог га је обдарио и даром чудотворства те је многе болеснике молитвама излечио.

Прича се да је, између осталих, исцелио и Горду, кћер римског цара Гордијана, која је патила од душевне болести, због чега га је цар богато наградио, док је он све дарове поделио сиромасима.

Свети Трифун се сматра заштитником многих заната и оних који искрено воле и негују хришћанску љубав. Према хришћанском учењу, брачна љубав је у равни љубави према Богу.

Култ Св. Трифуна је веома развијен у српским крајевима. Посебно га славе виноградари, док са својим заштитником сматрају и гостионичари. На данашњи дан виноградари иду у винограде, орезују лозу и вином заливају чокоте, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, након дугог зимског периода.

По народном веровању ако на Трифундан пада снег или киша, биће кишна и родна година, ако је ведро, година ће бити сушна и неродна. Народ још каже:“Триша забо угарак у земљу, па зато снег и лед почињу да се топе.“

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *