Ракија

Ракија! Упознали сте се веома рано – када си имао пет година бака је умочила прст у чашицу шљивовице за ручком и дала ти да пробаш, вероватно сматрајући да је боље да се што пре навикнеш.

Са седам су те први пут умотали у облоге натопљене ракијом да ти избију температуру.

На фотографији се налази казан за печење ракије

Са десет си научио где стоје залихе, што ће бити јако корисна информација неких шест, седам година касније. Сигуран сам да никада ниси био на слави, свадби, крштењу или било којој прослави у Србији где се није служила ракија.

То је просто тако, без ракије се не може, она је члан породице, комшија, суграђанин, земљак, пријатељ али и много, много више од тога. Добро се сналази у великом друштву, али одлично и самује. Понекад те једино виљамовка разуме, али то је зато што сте превише времена провели заједно па нико други није у стању да преведе то што покушаваш да изговориш последњих сат времена.

Печење ракије у Србији је друштвени догађај који окупља родбину, пријатеље и познанике. Традиција печење ракије преноси се са колена на колено, а искуства су различита.

И ЗАПАМТИ, НИЈЕ КРИВА РАКИЈА НЕГО КОЛИЧИНА!

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *