Ослобођење Новог Пазара од Турака

Ослобођење Новог Пазара од Турака догодило се 23. октобра 1912. године под командом Генерала Михаила Живковића – Гвозденог (1856 – 1930). Српска војска је из правца Рашке ослободила град чиме је завршена вишевековна турска окупација Старог Раса.

Један број грађана православних Срба и муслимана је дочекао главну колону српске војске испред које су ишли изасланици града (чланови делегације за предају града) и таоци. Српски војници су били одмах распоређени по граду чувајући дућане и куће угледних Срба и муслимана.

Ослобођење Новог Пазара од Турака
Српска војска код манастира Ђурђеви ступови

Нико није убијен ни опљачкан и ниједна кућа запаљена. Заробљени муслимански војници су одмах пуштени са наредбом да враћају кућама оне који су напустили град. Речено им је: „Идите и реците им да се враћају својим кућама; да се деца и жене не мрзну и гладују. Реците им да их нико неће узнемиравати и да ће мирно и слободно живети „.

Муслимани су били изненађени оваквим ставом Србије и њене војске, јер је долазак исте дочекан са великом резервом и страхом од репресалија и освета. Индикативан је и један случај у Кладници код Сјенице. Један српски комита, који је био пореклом из локалне средине, запалио је кућу неког муслимана (радило се о личној освети).

Сместа је био лишен слободе и приведен команданту Јаворске бригаде пуковнику Миливоју Анђелковићу Кајафи који је одмах наредио да се војник јавно стреља. На велико залагање мештана и суседа пуковник Анђелковић му је поштедео живот.

Генерал Михаило Живковић је те 1912. године формирао и цивилну власт у Новом Пазару. За председника општине именовао је муслимана Салих-бега Расовца, а за његовог заменика Петра Мирковића.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *