Дрекавац

Дрекавац – када смрт дође пре почетка…

Ако постоји ишта страшније од српског вампира, онда је то – дрекавац. Његово присуство у српском фолклору може да се равна са грчким трагедијама и хорор причама Стивена Кинга. Заправо, дрекавац представља њихову фузију. Иако не поседује велике моћи као вампир, сам изглед дрекавца леди крв у венама и прогања људе до краја живота. Име које ово створење носи се повезује са његовом способношћу да испушта тако језив и продоран крик.

Према српском фолклору, дрекавац настаје од душе детета које је мртво рођено, које је жена побацила, или је, пак, умрло умрло у најранијем детињству, пре него је крштено и примило своје право име. Познато је да су у давна времена, из различитих разлога, Срби давали деци, до њихове седме или осме године, привремена имена. Таква имена нису представљала прави идентитет детета. Право име и прави идентитет је дете добијало када (и ако) би доживело одређену старост када би и званично постало део заједнице у којој живи.

Опис дрекавца веома варира и није јасно дефинисан. Народ верује да дрекавац може да мења изглед и да се често претвара у птицу (обично гаврана и/или врану), а може узети и облик језиве и наказне бебе. По својој природи, дрекавац није зао, али његова трагична судбина му не пружа мир, за којим вапи. Дрекавац лута тражећи једину и најважнију ствар која му злом судбином није дата, име, име које би добио да није умро на рођењу или као мало дете.

Верује се да дрекавац напада труднице и дојиље, и сиса им крв и млеко. Обично се среће на гробљима, на раскршћима, или по шумама – на местима где нема много људи. Иако је судбина дрекавца једнако тужна колико је и страшна, никако за то не можемо окривити мајку дрекавца. Свака мајка која воли своје дете пати што није могла да дочека да јој дете порасте и постане и званични део породице и заједнице. И управо због тога, сасвим очекивано,мајка којој је дете постало дрекавац има само једну дужност и циљ – да своме детету да име.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *