Stefan Lazarević, pripadnik Viteškog reda Zmaja

Stefan Lazarević, pripadnik Viteškog reda Zmaja koji je ustanovio ugarski kralj Žigmund Luksemburški 13. decembra 1408. godine. Red je za zaštitnike izabrao svetog Đorđa i svetu Margaretu, a razlog osnivanja reda bio je zaštita hrišćanske Evrope i hrišćanskih vrednosti koje su bile ugrožene od mlade azijske civilizacije koja je imala ambiciju (nameru) da agresivno nametne svoju veru i kulturu. Despot Stefan Lazarević je bio prisutan i na svečanosti u čast osnivanja viteškog reda koja je održana u Budimu.

Zastava despota Stefana Lazarevića

Dvadeset četiri najdostojnija evropska viteza tog doba, ličnosti visokih moralnih principa, elita u najširem značenju tog pojma bili su članovi prvog reda Zmaja. Počasno mesto prvog viteza prema osnivačkoj povelji bio je despot Stefan Lazarević, gospodar Srbije. Pripadnici ovog reda imali su pravo da na svom grbu prikažu zmaja, koji repom drži vrat, a na sklopljenim krilima ima krst, a moći nositi takav znak bio je, i ostao, simbol najvećeg mogućeg gospodstva.

Stefan Lazarević, pripadnik Viteškog reda Zmaja, prvi među jednakima. Među ostalim članovima bili su: grof Herman Celjski, palatin Nikola Gorjanski, Janoš Tomaš, Stibor od Stiborice, Jakov od Sent-Laca, Jovan Morovićki, Filip Skolari, Nikola Sečenji, Karlo Krbavski, Janoš Olšan, Petar Levoj, Nikola Čaki, Pavle Besenji, Pavle Pečujski, Mihailo Nadeždi, Petar Perenji, Ivan Gorjanski i Imre Perenji kao sekretar, kancelar.

Pored dvadeset četiri člana, izabrano je još vitezova koji bi u slučaju smrti nekog od članova mogli da stupe na njegovo mesto, ali tek pošto su prošli period probe od godinu dana.

Važno je još naglasiti da je viteški red Zmaja bio skupštinskog karaktera. Kralj Žigmund Luksemburški je želeo da nebeski poredak preslika na zemlju tako da sve vezano za datum osnivanja reda Zmaja do broja vitezova koji su ga činili, njih dvadeset četiri,  bilo nasićeno hrišćanskim smislom i rečitom simbolikom.

Izvor: manasija.rs

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

One Reply to “Stefan Lazarević, pripadnik Viteškog reda Zmaja”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *