Стефан Лазаревић, припадник Витешког реда Змаја

Стефан Лазаревић, припадник Витешког реда Змаја који је установио угарски краљ Жигмунд Луксембуршки 13. децембра 1408. године. Ред је за заштитнике изабрао Светог Ђорђа и свету Маргарету, а разлог оснивања реда био је заштита хришћанске Европе и хришћанских вредности које су биле угрожене од младе азијске цивилизације која је имала амбицију (намеру) да агресивно наметне своју веру и културу. Деспот Стефан Лазаревић је био присутан и на свечаности у част оснивања витешког реда која је одржана у Будиму.

Двадесет четири најдостојнија европска витеза тог доба, личности високих моралних принципа, елита у најширем значењу тог појма били су чланови првог реда Змаја. Почасно место првог витеза према оснивачкој повељи заузимао је деспот Стефан Лазаревић, господар Србије. Припадници овог реда имали су право да на свом грбу прикажу змаја, који репом држи врат, а на склопљеним крилима има крст, а моћи носити такав знак био је, и остао, симбол највећег могућег господства.

Застава деспота Стефана Лазаревића

Стефан Лазаревић, припадник Витешког реда Змаја, први међу једнакима. Међу осталим члановима били су: гроф Херман Цељски, палатин Никола Горјански, Јанош Томаш, Стибор од Стиборице, Јаков од Сент-Лаца, Јован Моровићки, Филип Сколари, Никола Сечењи, Карло Крбавски, Јанош Олшан, Петар Левој, Никола Чаки, Павле Бесењи, Павле Печујски, Михаило Надежди, Петар Перењи, Иван Горјански и Имре Перењи као секретар, канцелар.

Поред двадесет четири члана, изабрано је још витезова који би у случају смрти неког од чланова могли да ступе на његово место, али тек пошто су прошли период пробе од годину дана.

Важно је још нагласити да је витешки ред Змаја био скупштинског карактера. Краљ Жигмунд Луксембуршки је желео да небески поредак преслика на земљу тако да све везано за датум оснивања реда Змаја до броја витезова који су га чинили, њих двадесет четири,  било насићено хришћанским смислом и речитом симболиком.

Извор: manasija.rs

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

2 Replies to “Стефан Лазаревић, припадник Витешког реда Змаја”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *