Вила, фатална лепотица и сан сваког мушкарца

Вила, фатална лепотица и сан сваког мушкарца присутна је у готово свим европским народима и културама, али српска вила је посебна. Она је дивља, моћна заштитница природе коју љубоморно чува од људске грамзивости. Вилин изглед варира, али је увек описују као лепотицу дуге дивље косе коју воли да чешља. Веровало се да се рађа из росе неког цвећа, кад пада киша и греје Сунце и кад се на небу појављује дуга. Своје дворце, изузетне лепоте и раскоши, гради на облацима.

У српском фолклору, виле се деле на оне које живе у планинама (планинкиње, загоркиње), покрај вода (водаркиње, бродаркиње) или у облацима (облакиње). Може се преображавати у различите животиње, првенствено у лабуда, сокола, коња или вука. Често јаше на коњу или јелену, одлази у лов, а још чешће игра у колу. Вила је, такође, у стању да мењају своју величину, те се некад појављује као сићушна Звончица из Петра Пана, а некад стасом изгледа као одрасла девојка.

Вила, фатална лепотица и сан сваког мушкарца прокоси смрти, времену и природном поретку. Оне живе како им је воља, рађају се и умиру када оне одлуче. У нашем народу је још распростањено веровање да виле могу усвојити нежељену и напуштену женску децу. Оне тако регрутују нове виле и дарују им вилинске моћи. Вила може помагати, али и одмагати човеку. Све зависи како се човек постави према њој. Ако јој укаже поштовање, она може да се побратими са њим и постаје му вечна пријатељица и подршка.

У нашем народу су познате приче и веровања о страственим, али краткотрајним љубавним причама између вила и људи. Мушкарци лако падају на вилинске чари, после којих ни једну другу жену не желе ни да погледају. Онај ко пожели да узме вилу за жену, мора бити врло лукав и храбар…или довољно луд, да би је освојио. Свака вила има плашт (неки га називају и окриље), који чува њене магијске моћи. Ако ли човек дође у посед вилинског плашта, вила је принуђена да пође са њим и буде му жена. Али, брак траје само док вила не нађе свој плашт, и онда одлази. Некад оставља своју децу, а некад их води са собом (посебно ако су девојчице), а њеног мужа чека страшна казна што јој је украо плашт и/или ако се према вили лоше понашао. Неко би можда питао зашто онда желе вилу за сапутницу? …тешко је објаснити, можда зато што негде у дубини душе ти људи жуде за femme fatale каква је српска вила. 

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *