Вампир

Вампир је српска реч. А то дa нам је суседна Румунија украла славу говоре подаци како је први случај болести вампиризма забележен у нашој земљи!

Реч је о српском вампиру Петру Благојевићу, који је харао местом Кисиљевом почетком 18. века. У аустријским изворима Петар Благојевић забележен као сељак из Србије, за којег се везује легенда да је после смрти постао вампир. Наводи се да је живео је у селу Кисиљево, у севернијем делу централне Србије, која је тада била део аустријског царства (од 1718. до 1739).

Након смрти Благојевића, људи у овом крају почели су после кратке и мистериозне болести да умиру. Настала је сумња да се Петар повампирио. На самртној постељи многи су тврдили да им се умрли Благојевић у ноћи указивао и да их је давио. Извештај аустријског службеника Фромбалда, објављен је у бечким новинама ,,Wienerisches Diarium“. Његова супруга је побегла непосредно после тих чудних збивања, рекавши да јој је у сну дошао мртав муж тражећи своје опанке!

Најзад, два месеца по укопу, у јуну 1725. године, отворен је Благојевићев гроб, тело му наводно није трулило, а на уснама је имао свежу крв. Истраживања су вршили аустријски лекари. Мештани су проболи колац кроз његово тело и спалили га. Одговорни службеник аустријске управе био је против тога, али је пристао због великог страха који је владао међу становништвом.

Извештај Фромбалда, царског начелника Градиштанске области, објављен је потом у бечком часопису и спада у прво помињање вампиризма у Европи и свету. Још 1725. године написано је да ће Петар Благојевић устати из гроба и да ће ловити мештане. Према речима звонара цркве у Кисиљеви Борислава Драгојевића, после Перине смрти аустријска војна управа послала је комисију да испита да ли вампири у Србији постоје и да ли се развила епидемија вампира:

– Отварали су гробове људи за које се причало да су се повампирили. Аустријски комесари су наредили спаљивање свих лешева који су деловали живо, а од тада у селу постоји клетва: ,,Дабогда те Пера посетио” – рекао је Драгојевић.

Поред Благојевића, аустријски извори, из тог времена – баш некако око 1825, помињу и још једног Србина необичног имена Арнолд Паол . Биће, ипак, да је код аустријских чиновника тог времена важило правило: пиши немачки да те цео свет разуме, па је Павле, по надимку „Арнаут” постао Паоле. Павле, хајдук и војник најамник, казују бечки извори, имао је блиски сусрет са вампиром у Грчкој, одакле је и донео заразу. Павле је, наводно, убио вампира али се после тога осећао лоше и убрзо је умро у селу покрај Свилајнца, после чега су кренули напади вампира у том крају. Вампир Павле је доживео Петрову судбину – тело му ексхумирано (од стране власти) и прободено глоговим коцем, а царски чиновници су све то педантно забележили и проследили у, како се тада говорило, Виену.

Оба случаја описана су у аустријским медијима и постали су део „вампирске маније” и у Енглеској, Француској и Немачкој. Ако још на то додамо и популарног Саву Савановића, Србија би у данашњици требало да представља праву земљу вампира, одакле и потиче ова реч!

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *