Битка код Стефанијане

Битка код Стефанијане се одиграла у мају 1344. године између српских оклопника под командом једног од најзначајнијих великаша цара Душана, кесара Прељуба (око1312 – 1356) и турских морнара који су се пешице повлачили ка Христопољу и Дарданелима.

Турци предвођени Умуром (1334 – 1348) покушали су да заузму Солун, али опсада није успела. Њихова флота је на повратку претрпела пораз у борби са здруженом хришћанском флотом, тако да је део морнара био принуђен да се пешице упути ка Дарданелима, не би ли се вратио кући. Краљ Душан је на њих послао одред својих оклопника предвођених војводом Прељубом, са наређењем да их стигну и униште на лицу места.

Српски оклопници су турске морнаре сустигли код Стефанијане, недалеко од Бешичког језера на северу Халкидикија. Пред њиховим налетом, Турци су се повукли на врх брда, обраслог густим растињем, уз које коњаници нису могли да се попну.

Они су помало наивно одреаговали и сјахали са коња, које су оставили у подножју и пешице се упутили ка брду. Користећи се новонасталом ситуацијом, Турци су се брзо спустили са узвишења и заробили српске коње. Оклопници су након тога били приморани да сиђу како би се обрачунали са Турцима.

У подножју је дошло до борбе у којој су турски морнари потукли српске оклопнике. Превагу Турцима донели су, већ поменути српски коњи, али и њихова далеко већа покретљивост у односу на тешко оклопљену војску цара Душана.

Део српских снага је уништен у борби, након чега су Турци имали отворен пут ка Дарданелима. Сама битка је представљала мањи окршај, а дошла је као последица сукоба произашлих из грађанског рата у Византији. Она сама, као и њен исход, нису битно утицали на даља дешавања у рату, а њен историјски значај лежи у чињеници да она представља први сукоб Срба и Турака након битке на Галипољу 1312. године.

Аутро слике Горан Горски

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *