Arno Gujon, prijatelj Srba

Imao je samo trinaest godina kada je posumnjao da čika sa televizije, izveštavajući o zlim Srbima u jugoslovenskom građanskom ratu, laže. Kako je odrastao, dolazio je do brojnih nepobitnih informacija o tome i shvatao užasne razmere nepravde učinjene prema srpskom narodu. U martu 2004. sa devetnaest godina, gledajući kako gore dragocene hrišćanske svetinje u okupiranoj južnoj srpskoj pokrajini, doživeo je strahovit potres. Te godine Arno Gujon, prijatelj Srba osnovao je humanitarnu organizaciju „Solidarité Kosovo”, za pomoć ugroženim Srbima u pokrajini i od tada pomaže na sve raspoložive načine.

Rođen je 1985. godine u Grenoblu. Kao najmlađi od troje dece, odrastao je u složnoj porodici u kojoj su se negovali tradicije, rodoljublje i istorijsko prijateljstvo između Francuske i Srbije.

Arno Gujon prima najveće odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, Orden Svetog Save

Za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine kao školarac od 13 godina, ulazio je u raspravu sa profesorom istorije, zagovornikom rata i zalagao se za mir i pravdu za srpski narod. 

Iz ljubavi prema Srbiji, čiji jezik govori savršeno, ali i da bi se potpuno posvetio humanitarnoj delatnosti, Arno Gujon, prijatelj Srba se sa suprugom Ivanom preselio u Srbiju 2012. godine. Arno i Ivana žive u Beogradu i imaju dve ćerke, Milenu i Irenu.

Patrijarh srpski Irinej je velikom humanitarcu iz Francuske Arnou Gujonu, koji je već nekoliko godina i državljanin Srbije, uručio Orden Svetog Save prvog stepena 2018. godine. To je najviše odlikovanje koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva, a Gujon je njime odlikovan zbog svog humanitarnog rada i ljubavi koju iskazuje prema našem narodu, a posebno Kosovu i Metohiji.

Izvor: Fejsbuk stranica „Srpska istorija“

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *