Арно Гујон, пријатељ Срба

Имао је само тринаест година када је посумњао да чика са телевизије, извештавајући о злим Србима у југословенском грађанском рату, лаже. Како је одрастао, долазио је до бројних непобитних информација о томе и схватао ужасне размере неправде учињене према српском народу. У марту 2004. са деветнаест година, гледајући како горе драгоцене хришћанске светиње у окупираној јужној српској покрајини, доживео је страховит потрес. Те године Арно Гујон, пријатељ Срба основао је хуманитарну организацију „Solidarité Kosovo”, за помоћ угроженим Србима у покрајини и од тада помаже на све расположиве начине.

Рођен је 1985. године у Греноблу. Kао најмлађи од троје деце, одрастао је у сложној породици у којој су се неговали традиције, родољубље и историјско пријатељство између Француске и Србије.

Арно Гујон прима највеће одликовање Српске православне цркве, Орден Светог Саве

За време бомбардовања Србије 1999. године као школарац од 13 година, улазио је у расправу са професором историје, заговорником рата и залагао се за мир и правду за српски народ. 

Из љубави према Србији, чији језик говори савршено, али и да би се потпуно посветио хуманитарној делатности, Арно Гујон, пријатељ Срба се са супругом Иваном преселио у Србију 2012. године. Арно и Ивана живе у Београду и имају две ћерке, Милену и Ирену.

Патријарх српски Иринеј је великом хуманитарцу из Француске Арноу Гујону, који је већ неколико година и држављанин Србије, уручио Орден Светог Саве првог степена 2018. године. То је највише одликовање које додељује Српска православна црква, а Гујон је њиме одликован због свог хуманитарног рада и љубави коју исказује према нашем народу, а посебно Косову и Метохији.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *