Srpski junaci Goranci

Na fotografiji se nalaze srpski junaci Goranci, pripadnici Vojske Jugoslavije: Bersim Kasemović, Ibrahim Madžuni i Behljulj Useni koji su poginuli u borbi za otadžbinu 1999. godine. 

U ratu Srbije protiv albanskih terorista poginulo je dvadeset troje Goranaca. Sedam boreći se u okviru Vojske Jugoslavije dok je šesnaest ubijeno od strane albanskih terorističkih grupa. Ako bi se taj broj uporedio sa brojkom 18 000, koliki je broj Goranaca koji su stalno živeli u Gori, imali bismo najveće procentualne gubitke u Srbiji.

Ovo dobija na težini kad se uzme u obzir i da su se svi srpski junaci Goranci koji su bili sposobni za vojsku odazvali pozivu.

Albanci su palili, pljačkali i podmetali bombe mnogim porodičnim kućama koje su pretrpele veliku materijalnu štetu, zatim uzurpirali i uselili se u stanove Goranaca, ukinuli Goransku opštinu i formirali svoju.

Rezultat svega toga je progon preko 70% Goranaca sa svojih ognjišta. Nisu izbegli u druge države, već u, svoju, Srbiju. Utočište su našli u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru.

Goranci su islamske veroispovesti, pišu ćirilicom i samo Srbiju doživljavaju svojom domovinom, uprkos pritiscima sa svih strana da im se promeni nacionalni identitet.

Podsetiću vas da Goranci nisu Albanci niti su im srodni.

Molim vas da informišite najbliže, jer napad na verne Gorance ili njihovu imovinu, bez obzira na konfuziju, jedan je čisto anti-srpski čin.

Izvor: Fejsbuk stranica „Srpska istorija“

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *