Srednjovekovni grad Maglič

Srednjovekovni grad Maglič je utvrđenje u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva. Smešten je na vrhu brda oko koga Ibar pravi oštru okuku čime podnožije brda okružuje sa tri strane.

Ova tvrđava ne samo da očarava svojim izgledom i prirodom koja ga okružuje već je i sam njegov nastanak i dalje pod velom tajne. Ne zna se kada je Maglič podignut, ali se smatra da ga je najverovatnije podigao Uroš I (najmlađi sin Stefana Prvovenčanog) posle mongolskih prodora da bi sprečio prodor novih najezdi kroz Ibarsku klisuru, odnosno da bi zaštitio prilaz svojoj zadužbini Sopoćanima i Nemanjinoj Studenici sa te strane.

Narodna legenda takođe povezuje Uroša Velikog s tvrđavom Maglič, ispod koje počinje Dolina jorgovana. Njih je srpski kralj, po predanju, zasadio duž litica Ibarske klisure da obraduje svoju nevestu Jelenu Anžujsku.

Srednjovekovni grad Maglič

U njemu bilo sedište srpskog arhiepiskopa Danila II. On je iz Magliča upravljao, kako crkvenim tako i državnim poslovima, a unutar grada je organizovano pisanje crkvenih knjiga.

Nema podataka o padu Magliča u turske ruke, ali je on u priključen Osmanskoj carevini neposredno ili odmah nakon turskog ulaska u Smederevo 20. juna 1459. kada i cela srpska despotovina.

Turskim osvajanjima Maglič postaje sedište magličke nahije, a ostalo je zabeleženo da je posadu grada 1516. godine činilo 20 vojnika na čelu sa dizdarom Hamzom, dok je 1560. godine posadu činilo 11 vojnika. Nakon turskog poraza pod Bečom 1683. godine, Sveta liga prelazi u ofanzivu i prodire na teritoriju današnje Srbiju u kojoj tada izbija ustanak. Tokom borbi ustanici su oslobodili Maglič i Koznik, odakle su otpočeli vršenje udara po osmanlijskim posadama u drugim naseljima.

Nakon propasti ustanka u Maglič se vraća turska posada, ali on vrlo uskoro biva napušten i prepušten zubu vremena kao i ostala utvrđenja širom Srbije.

Izvor: Fejsbuk stranica „Srpska istorija“

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *