Spomenik Drugom pešadijskom puku

U drugoj polovini 2018. godine u Prokuplju otkriven je spomenik Drugom pešadijskom puku, poznatijem po svom nazivu „gvozdeni”, koji je bio puk srpske vojske tokom ratova od 1912. do 1918. godine, a pročuo se i u istoriju ušao zbog junaštva kojim je zadivio i skoro sve savezničke vojske kao i njihove vojskovođe, vlade i narode.

Sa ovog mesta hrabri junaci Gvozdenog puka, koga su činili borci iz Toplice, Puste Reke i Jablanice, krenuli su u odbranu svoje časti i svog ognjišta, a sada se njima u čast, postavljanjem velelepnog spomenika, Toplica i cela Srbija poklonila i zahvalila.

Drugi „gvozdeni” puk, u svim borbama i velikim bitkama, borio se sa velikim požrtvovanjem, upornošću i istrajnošću. Bio je u stanju da i po ceni najtežih gubitaka, do zadnjeg časa brani položaje i prelazi u juriš i onda kada bi svaka druga vojska počela da odstupa. Skoro svaku borbu završavao je silovitim jurišem na bajonet. U tome je bio bez premca. Na žalost, veliki broj od hrabrih vojnika nikada se nije vratio svojim kućama. Većina je izginula na bojnom polju.

Ovaj velelpni spomenik Drugom pešadijskom puku uradio je prokupački vajar Čedomir Ristić. On će buduće generacije podsećati na junaštvo, istrajnost i nepokolebljivost nadaleko čuvenih junaka  Drugog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“ poznatijeg kao Gvozdeni puk, kojim treba da se ponose.

Na spomeniku su uklesana imena svih bitaka u kojima je učestvovao Gvozdeni puk u oba Balkanska rata kao i u Prvom svetskom ratu i navedeni su svi oslobođeni gradovi 1918. godine. Isklesana su i lica komandanta Gvozdenog puka Milivoja Stojanovića Brke, francuskog pukovnika Šarla Pranijea, kao i Milunke Savić i Flore Sands.

Izvor: Fejsbuk stranica „Srpska istorija“

Zapratite nas i nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *