Споменик Другом пешадијском пуку

У другој половини 2018. године у Прокупљу откривен је споменик Другом пешадијском пуку, познатијем по свом називу „гвоздени”, који је био пук српске војске током ратова од 1912. до 1918. године, а прочуо се и у историју ушао због јунаштва којим је задивио и скоро све савезничке војске као и њихове војсковође, владе и народе.

Са овог места храбри јунаци Гвозденог пука, кога су чинили борци из Топлице, Пусте Реке и Јабланице, кренули су у одбрану своје части и свог огњишта, а сада се њима у част, постављањем велелепног споменика, Топлица и цела Србија поклонила и захвалила.

Други „гвоздени” пук, у свим борбама и великим биткама, борио се са великим пожртвовањем, упорношћу и истрајношћу. Био је у стању да и по цени најтежих губитака, до задњег часа брани положаје и прелази у јуриш и онда када би свака друга војска почела да одступа. Скоро сваку борбу завршавао је силовитим јуришем на бајонет. У томе је био без премца. На жалост, велики број од храбрих војника никада се није вратио својим кућама. Већина је изгинула на бојном пољу.

Овај велелпни споменик Другом пешадијском пуку урадио је прокупачки вајар Чедомир Ристић. Он ће будуће генерације подсећати на јунаштво, истрајност и непоколебљивост надалеко чувених јунака  Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ познатијег као Гвоздени пук, којим треба да се поносе.

На споменику су уклесана имена свих битака у којима је учествовао Гвоздени пук у оба Балканска рата као и у Првом светском рату и наведени су сви ослобођени градови 1918. године. Исклесана су и лица команданта Гвозденог пука Миливоја Стојановића Брке, француског пуковника Шарла Пранијеа, као и Милунке Савић и Флоре Сандс.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *