Sveti Nikola Čudotvorc

Sveti Nikola Čudotvorc, jedan je od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Rođen je u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije oko 270. godine kao jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili.
Duhovnom životu poučavao ga je stric Nikolaj, episkop patarski, koji je osnovao manastir Novi Sion, u kome se i sveti Nikola zamonašio.

Nakon smrti roditelja, imanje je razdelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe. Poučavao je narod veri i zakonu Božijem, obilazio bolesne, otkupljivao je zarobljenike, koji su tada bili prodavani kao robovi, i puštao ih na slobodu. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju.

Crkva u kojoj se čuvaju mošti Svetog Nikole, Bari, Italija

Sveti Nikola Čudotvorc upokojio se 345. godine u gradu Miru gde su mu mošti počivale nekoliko vekova, nakon čega su prenete u Bari gde se i danas nalaze. Svetog Nikolu poštuje sav hrišćanski svet.

Slava Sveti Nikola, odnosno Nikoljdan, je po broju onih koji je slave bez premca među Srbima, a takođe je i hramovna i manastirska slava SPC.

Posvećeno mu je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.

Kako sveti Nikola pada u vreme velikog božićnog posta, vernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

Izvor: Fejsbuk stranica „Srpska istorija“

Zapratite nas i na socijalnim mrežama:

Fejsbuk

Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *