Свети Никола Чудотворц

Свети Никола Чудотворц, један је од највећих хришћанских светитеља, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Рођен је у граду Патари, у области Ликије, на подручју Мале Азије око 270. године као јединац богатих и знаменитих родитеља, Теофана и Ноне. Као јединца дарованог од Бога, они су га Богу и посветили.
Духовном животу поучавао га је стриц Николај, епископ патарски, који је основао манастир Нови Сион, у коме се и свети Никола замонашио.

Након смрти родитеља, имање је разделио сиромашнима не задржавајући ништа за себе. Поучавао је народ вери и закону Божијем, обилазио болесне, откупљивао је заробљенике, који су тада били продавани као робови, и пуштао их на слободу. Према предању, вођен чудесним гласом кренуо је у народ да шири веру, правду и милосрђе и већ је својом појавом доносио утеху, мир и добру вољу.

Црква у којој се чувају мошти Светог Николе, Бари, Италија

Свети Никола Чудотворц упокојио се 345. године у граду Миру где су му мошти почивале неколико векова, након чега су пренете у Бари где се и данас налазе. Светог Николу поштује сав хришћански свет.

Слава Свети Никола, односно Никољдан, је по броју оних који је славе без премца међу Србима, а такође је и храмовна и манастирска слава СПЦ.

Посвећено му је више од 600 цркава под јурисдикцијом Српске православне цркве.

Како свети Никола пада у време великог божићног поста, верници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *