Горанци

У живописном окружењу, које као да је неки уметник кичицом стварао, покрај пространих ливада и бистрих потока, на падинама Шар-планине живи један мали вредни народ. Познат је по својој умешности, посебно када је у питању занатство. Из овог краја порекло воде многи знаменити људи који су својом делатношћу задужили нашу земљу. То су Горанци. 

Због вечите привржености нашој Србији, Горанце је својевремено цар Душан због тога ослободио пореза према држави.

Гора, регион код Шар Планине на крајњем југу Србије изнедрила је горански дијалекат српског језика који се проучавао на чувеној Призренској богословији.

Горанци у српској Краљевској војсци. У средини се налази Абип Мисини из села Диканце (општина Гора, Косово и Метохија) док се војник са Абипове леве стране зове Истреф Арифи из села Бачка (општина Гора, Косово и Метохија). Нажалост име трећег јунака није познато.

Горанци су исламске вероисповести, пишу ћирилицом и само Србију доживљавају својом домовином, упркос притисцима са свих страна да им се промени национални идентитет. Веома су страдали од суседних Албанаца, Љумана.

Свега их је остало око 70.000 у свету, а и преостали Горанци на Косову и Метохији су се изјаснили да желе да уђу у Заједницу српских општина, како би и даље могли празновати Ђурђевдан односно Ђурен и школовати се на српском језику.

Велику приврженост Горанаца свом давнашњем пореклу можда најбоље илуструју речи Суљ-капетана, горанског хајдука на самрти 1909. године: „Нову веру нисам упамтио, стару нисам заборавио“. Тако је до дан-данас, због чега врло често испаштају.

Подсетићу вас да Горанци нису Албанци нити су им сродни. Молимо информишите најближе, јер напад на верне Горанце или њихову имовину, без обзира на конфузију, један је чисто анти-српски чин.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *