Песма “Спремте се спремте, четници”

Ако сте се питали како је настала песма “Спремте се спремте, четници” и какве везе има село Дренова са њом, онда наставите са читањем!

Битка код Дренова у Македонији између српских и бугарских комита одиграла се 1907. године!За напад на Дреново, поред своје и Трбићеве чете, Јован Бабунски је ангажовао и сеоске четнике из Богомиле и Теова, укупно 40 људи. Ради несметаног проласка кроз арнаутска села, четници су обукли арнаутску одећу, коју су добили из Кичева. Такође, одлучили су да Дреново нападну дању, пошто бугари тада нису постављали страже. У поподневним часовима, 9. јуна, ушли су у село.

Четници (комите), прва деценија XX века

Дреновчани, мислећи да пред собом имају Арнауте, нису вадили оружје из скривница, нити су покушавали да пруже отпор. Пошто су сазнали у којој се кући крију бугарске чете, српски четници су је опколили и напали из околних кућа. Уследила је обострана пуцњава. Неколико четника успело се на кров куће са бугарским четама и запалило кровину. Бугари су се, под заштитом дима, пребацили у другу кућу и борба је настављена. Пошто је и друга кућа запаљена и пламтеће таванске греде почеле да падају на њих, бугари су одлучили да се пробију јуришем. У овом покушају сви су побијени, осим двојице који су се предали.

Српске комите су у овој борби имале једног рањеног. Из ње је настала четничка химна „Спремте се, спремте, четници“, која се, са нешто измењеним текстом, певала и у Другом светском рату. У оригиналу се певала овим стиховима, очигледно преузетих из хајдучких песама (Старино, стара планино):

„Планино моја, планино туго,

планино моја, старино,

доста сам пута ходио, туго,

комитске чете водио.

Српска ми труба затруби,

из тога села Дренова,

Српска ми труба затруби,из тога села Дренова.“

Борбом на Дренову разбијена је бугарска организација у Западном Повардарју. Она је била и последњи већи судар српских и бугарских чета до Балканских ратова. Касније бугарске покушаје, да преко Вардара убаце нове чете, разбијала је турска војска.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *