Лазар Хребељановић на двору краља/цара Душана

Лазар Хребељановић, познат у народној традицији као цар Лазар, поштован у оквиру цркве као Свети цар Лазар био је средњовековни српски кнез који је након смрти цара Уроша (1371. године) постао један од најмоћнијих обласних господара у Србији. То данас зна сваки Србин, али младост овог великаша није толико позната. Лазар Хребељановић на двору краља/цара Душана, неколико реченица о томе.

Лазар је највероватније рођен око 1329. године у Прилепцу код Новог Брда и младост је провео на двору краља/цара Стефана Душана где је његов отац Прибац био логотет. Реч је била о релативно скромној титули у хијерархији српског двора и везивала се за особу која се налазила на челу дворске канцеларије и била задужена за писање и издавање повеља.

Прибац је ову титулу од Душана добио као награду јер га је подржао у збацивању са власти краља Стефана Дечанског.

Лазар Хребељановић на двору краља/цара Душана је имао титулу ставиоца.

Положај ставиоца био је најнижи у хијерархији српског двора. Посао ставиоца је био да брине о квалитету онога што су цар и његови најближи јели, мада су му могли бити поверени послови који нису имали никакве везе са дворским ритуалима.

И док је реч била пре свега о церемонијалној улози за царским столом, положај ставиоца се сматрао прилично престижним јер је његовом носитељу пружао прилику да буде врло близу владара.

У доба када се Душан крунисао за цара, Лазар је имао око 17 година. Неки историчари сматрају да мора да је био веома близак са царском породицом и да је цар Душан вероватно одиграо пресудну улогу у Лазаревом склапању брака са Милицом, ћерком кнеза Вратка која је била Немањићке крви.

Након изненадне смрти цара Душана 1355. године, на његов престо долази двадесетогодишњи син Стефан Урош. 

Лазар је остао ставилац на двору новог цара. Након што се показало да Урош не може да води очеву велику државу, многобројни великаши почели су да грабе територије за себе и уследили су унутрашњи сукоби и цепања територија.

У једном тренутку и Лазар је постао обласни господар, све моћнији након изненадне смрти последњег цара династије Немањић. Али то је нека друга прича…

Извор: Српски сајт/Дневно

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *