Кнегиња Милица

Кнегиња Милица Хребељановић, рођена Немањић (око 1335 – 1405) била је жена српског кнеза Лазара, средњовековна списатељица и православна светитељка.

Пореклом је из владарске породице Немањића. Њен отац био је кнез Вратко, у народној традицији познатији као Југ Богдан. Вратко је био праунук Немањиног сина Вукана и унук Вукановог сина Димитрија, у монаштву Давида.

У “Житију кнеза Лазара” из 1393. године, за кнегињу Милицу се каже “Беше рода светла и славна и, нарочито, од царског неког корена, племена светог Симеуна Немање, првог господина Србима.”

Била је, како истиче њен биограф, “сваким  врлинама украшена, милостива, штедра, тиха и сваком добром нарави испуњена.”

Као рођака цара Душана, често је боравила на његовом двору где су је цар Душан и царица Јелена ближе упознали и уз сагласност њених родитеља, непознате године, довели на царски двор. 

Ту се упознала и заволела са Лазаром Хребељановићем, тада на служби у царском двору, за кога се и удала 1353. године, уз благослов цара Душана и царице Јелене.

Кнегиња Милица је са Лазаром изродила осморо деце, пет кћери: Мару, Драгану, Јелену, Теодору и Оливеру као и три сина: Стефана, Вука и Добривоја (умро убрзо по рођењу).

Након смрти кнеза Лазара у Косовској бици 1389. године, Милица је преузела управљање државним пословима. Иако су то за Србију била јако тешка времена, Милица се показала као мудар владар.

Манастир Љубостиња, задужбина кнегиње Милице

Тек када је њен старији син Стефан стасао за владара, својевољно се повукла и препустила му место. Након тога отишла је са својом рођаком Јефимијом у манастир Љубостињу, који је и сама основала те се у њему замонашила и добила име Евгенија.

Пред смрт је примила монашки завет велике схиме и добила ново име, Ефросинија. У манастиру Љубостиња провела је своје последње дане. Преминула је 11. новембра 1405. године.

Српска православна црква прославља је као светитељку 19. јула по црквеном календару или 01. августа по новом календару. Истог дана прославља се и њен син деспот Стефан Лазаревић.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Твитер

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *