Цар Јован Ненад

Једна од најзагонетнијих личности српске историје и свакако најпознатији самозванац био је цар Јован Ненад, вођа бачких Срба у бурним временима након Мохачке битке 1526. године.

Поуздано се не знају ни његово право име, националност, порекло и завичајност, заправо скоро ништа о њему није познато, осим последњих неколико месеци живота. Иларион Руварац пише да се у историји “јавио као метеор и одмах ишчезао”. Не бележе га ни српски писани споменици, нити народна епска поезија. Можда је томе разлог и чињеница да је његова царевина трајала свега неколико месеци.

Цар Јован Ненад, аутор слике Горан Горски

Он је крајем 1526. године окупио снажну и бројну српску сељачку војску, коју је у време његове највеће моћи чинило 12 000 војника. Уз помоћ ње Јован Ненад је завладао простором између Тисе и Дунава те се прогласио за српског цара, а своју престоницу сместио у утврђену Суботицу.

Имао је личну гарду од 600 једнако униформисаних пешака, сјајну управу и послугу и понашао се као истински владар, а своје племство даривао је великим поседима.

За заповедника своје војске цар Јован Ненад поставио је Радослава Челника, за палатина и благајника војводу Суботу Врлича, а један од његових најближих сарадника био је школован фрањевац Фабијан Литерат из Илока.

Власт Јована Ненада на простору између Дунава и Тисе трајала је свега нешто више од пола године. У актуелној борби за угарски престо одабрао је погрешну страну. Након више сукоба српска сељачка војска цара Јована коначно је поражена у крвавој бици код Сегфалве 12. јула 1527. године, а цар је смртно рањен неколико дана касније, приликом опсаде Сегедина.

После смрти Јована Ненада уследио је брз распад војске, а један део њеног људства, предвођен Суботом Врлићем и Радосавом Челником, прешао је у Срем и признао турску власт.

Извор: Фејсбук страница „Српска историја“

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *