Усташки злочини у селу Пребиловци

Усташки злочини у селу Пребиловци у Херцеговини је један од најгорих, најсрамнијих и најмоунстроузнијих догађаја у људској историји. Да припадају неком другом народу, Пребиловци би били познати и поштовани у целом свету и заштићени у сваком погледу.
Овако, пошто су српски, заборављени су и запостављени од свих, нажалост и од нас самих.

Село Пребиловци у Херцеговини

Код оваквих схватања није ни чудо што је у Пребиловце, који су због злочина из 1941. године требало да буду најзаштићеније место у Европи, 1992. године поново згазила усташка чизма, претварајући ово вековно насеље и споменик страдања невиних у опустошен терен.

Усташки злочини у селу Пребиловци догодили су се под командом злочинца Ивана Јовановића званог Црни, почетком августа месеца 1941. године. Усташе су за само неколико дана убиле више од 800 српских цивила, највише деце млађе од 14 година.

Само у једном дану, 6. августа 1941. године, усташки зликовци су похватали 500 жена и деце из Пребиловаца и побацали их живе у јаму Голубник, крај Шурманаца, крај Чапљине, на југу Босне и Херцеговине.

У основној школи која је постојала у Пребиловцима, усташе су поклале велики број деце и њихова црева окачили по школи, а главе стављали на школске клупе. О свим тим ужасима Александар Лузано, италијански војни обавештајац, је извештавао команду у Италији.

Након Другог светског рата, комунистичке власти Југославије су скривале ове злочине, а 1961. године су јаме у које су бацани Срби, забетониране. Тек новембра 1990. године је почело откопавање 13 јама у којима су се налазили око четири хиљаде српских лешева, који су 4. августа 1991. године сахрањени поред храма Сабора српских светитеља у Прелбиловцима.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *