Српска икона Светог Николе у Барију

Српска икона Светог Николе у Барију представља лик овог светитеља прихваћен у целом свету. Поменуту икону је краљ Стефан Дечански поклонио базилици Светог Николе у Барију. Занимљиво је да ова базилика која чува свечеве мошти и данас има делимичну православну аутономију од апсолутне папске власти, управо захваљујући богатим даровима светих Немањића.

Српска икона Светог Николе у Барију у сребрном окову и без њега

По предању, на ту икону верно је пренет свечев лик нацртан на сабору у Никеји, што указује на то да су Немањићи у ризници имали оригинално драгоцено дело. Зато је и српска икона сматрана чудотворном, па до данас стоји изнад велике часне трапезе која покрива гроб Светог Николе, а начињена је од сребра које је поклонио краљ Милутин.

Централни део наведене иконе заузима фигура светог Николе који десном руком благосиља, а левом држи јеванђеље. У горњем делу насликана су попрсја Христа и Богородице, док су у доњем делу смештене клечеће фигуре донатора, Стефана Дечанског и његовог сина младог краља Душана. Лик младог Душана, касније цара Душана Силног, на овој икони је његов најстарији познати портрет.

Занимљиво је да ниједног српског владара није пратила таква мистерија, такав драмски набој, таква коб, као Стефана Дечанског.

Међу владарима из династије Немањића краљ Урош III Дечански издваја се необичном судбином, чије су обележје многи заокрети, успони и падови, трагичан завршетак живота, али и изузетан статус после смрти.

Запратите нас и на социјалним мрежама:

Фејсбук

Инстаграм

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *